Svenska Filminstitutets vd Anna Serner. Foto: TT/Fredrik Sandberg

SFI:s vd fick 1,8 miljoner extra i pension – av misstag

Publicerad

Mellan åren 2011 och 2016 betalade Svenska Filminstitutet, av misstag, in dubbel pension till vd:n Anna Serner. Utan att någon reagerade landade nästan två miljoner kronor för mycket på Anna Serners pensionskonto, tills SFI:s vd själv upptäckte pengarna. Styrelseordförande Claes Ånstrand medger att fel har begåtts, ”Ja, det är helt enkelt ett systematiskt fel som har skett under väldigt lång tid”.

Normalt betalar Svenska Filminstitutet de anställdas pensionspremier till företaget Collectum. När vd Anna Serner började 2011 ville hon att pensionen skulle betalas till ett annat förertag, något hon också kom överens med dåvarande styrelseordförande Håkan Tidlund om.

Men när Filminstitutet anpassade betalningarna enligt Anna Serners önskemål glömde de att avbryta utbetalningarna till hennes pensionskonto hos Collectum.

– Ja, det som har hänt är att det har betalts in dubbla pensionspremier till vd Anna Serner, säger Claes Ånstrand, styrelseordförande hos Svenska Filminstitutet.

1,8 miljoner kronor extra

Anna Serner har en månadslön på 125.000 kronor och enligt avtal ska 35.666 kr per månad betalas in till hennes pension. Men nästan dubbelt så mycket har avsatts: Under sex års tid har 4.170.000 kronor gått till vd:ns pension, det är 1.860.000 kronor för mycket. Ordförande Claes Ånstrand tror att Anna Serners pension har drunknat i mängden.

– Som alla företag som har kollektivavtal så betalar vi våra pensionspremier via företaget Collectum. De samlar in alla pensionsmedel från hela filminstitutet och även en ganska stor premie, som vd:ns, kan försvinna i en sån faktura. Det tror jag är skälet till att man inte har sett felet tidigare.

Kan inte få tillbaka pengarna

Missen upptäcktes i november förra året av Anna Serners privata pensionsrådgivare. Därefter ville Serner betala tillbaka pengarna, och Filminstitutet har kontaktat Collectum vid två tillfällen för att kunna föra tillbaka insättningarna. Det har Collectum inte gått med på, enligt SFI.

Därför har den nya styrelsen, som tillträdde i början av 2017, beslutat att dra in Anna Serners pensioninbetalningar under de kommande fem åren. På så sätt kan ska problemet justeras, men det förutsätter att Anna Serner inte väljer att sluta tidigare.

Först för några veckor sedan informerades Filminstitutets anställda om det som skett. Enligt en facklig representant möttes nyheten av blandade reaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.