Shrek – nu och för alltid

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 2 av 5

Originaltitel: Shrek Forever After

Regi: Mike Mitchell

Originalröster: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas

Svenska röster: Samuel Fröler, Jonas Malmsjö, Helena af Sandeberg, Rafael Edholm

Vi har nu kommit så långt i ”Shrek”-serien att träsktrollet har drabbats av medelålderskris. I den fjärde filmen, som är bättre än trean men inte i närheten av ettan eller tvåan, har Shrek och hans Fiona tre små barn och vardagslunken i kombination med närgångna turister börjar tära på honom. Shrek skulle önska att bara för en dag åter få vara ett läskigt träsktroll som skrämmer slag på alla i närheten.

Det är då han träffar lurendrejaren Bullerskaft som erbjuder ett avtal. I utbyte mot en annan dag i hans liv får Shrek sin önskan uppfylld men haken är förstås att Bullerskaft för egen del knycker dagen då han föddes. Shrek får nu uppleva hur hans värld skulle se ut utan honom och där är det Bullerskaft som tagit över tronen i sagolandet. Nu har han ett dygn på sig att ställa allt tillrätta igen.

Byttan med sagoingredienser har här alltså blandats med den klassiska James Stewart-filmen ”Livet är underbart”, en knorr som visserligen tar berättelsen i en ny bana men också tagit bort en del av charmen. Tempot har skruvats upp, action har ersatt det vänskapliga gnabbet och man saknar lite den lätta tonen från förr. Den fjärde filmen har annonserats som den sista och även om serien inte slutar med någon katastrof känns det som att det är kan vara dags att lägga ned när historien måste gå bakåt och ta andra vägar.

Men roliga detaljer och referenser till sagor och andra filmer – från ”Den sista färden” till ”Trollkarlen från Oz” – duggar fortfarande tätt och man har också kul med alternativa versioner av figurer från de tidigare filmerna. Animationen är av samma klass som föregångarna men den numera obligatoriska 3D-tekniken är däremot oinspirerat nyttjad och tillför ett enda dugg förutom att knipa några extra tior av publiken i biokassan.

Jerker Peterson

Se trailern på den officiella sajten

Betyg: 2/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 2/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 3/5 Göteborgsposten

Läs GP:s recension

Betyg: 3/5 Sydsvenskan

Läs Sydsvenskans recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.