Stellan Skarsgård bekräftar: Klar för Don Quijote-film

Uppdaterad
Publicerad

Terry Gilliams olycksdrabbade film ”The man who killed Don Quixote” verkar äntligen att bli av.

Och Stellan Skarsgård bekräftar att han står på rollistan den här gången.

”Den här är finansierad nu, det är därför de kan anställa mig” säger han till Kulturnyheterna.

Monty Python-legenden Terry Gilliam har jobbat på sin adaption av Cervantes klassiska 1600-talsäventyr, ”The man who killed Don Quixote”, sedan 1998.

Men dålig planering och en förbluffande mängd otur har skjutit upp projektet gång på gång. Trots det har Terry Gilliam fortsatt streta på och hållit sig positiv under alla år.

Nu är han åter igen beredd att ge olycksproduktionen ett försök, och de senaste månaderna har projektet äntligen sett nya ljusglimtar.

Skarsgård är ombord

Det började med castingen av Adam Driver, som synts i tv-serien ”Girls” och den senaste Star Wars-filmen, för några månader sedan. Några veckor senare hoppade Gilliams gamla Monty Python-kollega Michael Palin, och Bond-bruden Olga Kurylenko, på.

Och nu har produktionsbolaget låtit undslippa att både Willem Dafoe, känd från bland annat Lars von Triers ”Antichrist” – och svenske Hollywoodstjärnan Stellan Skarsgård – är med på tåget.

Inspelningarna ska dra igång i höst, bekräftar Stellan Skarsgård för Kulturnyheterna.

– Dealen är inte klar än, men jag har sagt ja. Den börjar spelas in i oktober, säger Skarsgård.

Stort Python-fan

Han ser fram emot att jobba med gamla idoler från Monty Python.

– Både Terry Gilliam och Michael Palin, det är alltid intressant och väldigt mänskligt det de gör. Och självständigt, säger Stellan Skarsgård.

– Rollen är inte så jävla märkvärdig, men att få hänga och jobba med det gänget är väldigt kul. Jag har träffat Terry Gilliam ett par gånger, men jag känner honom framför allt genom hans livsverk, lägger han till.

NATO-plan, hagelstormar och ryggskador

Listan med problem för det utursförföljda projektet har varit lång.

Översvämningar har avlöst finansieringsproblem. Huvudrollsinnehavare har fått cancer. Andra skådisar har fått ryggskador som gjort det omöjligt att sitta på en hästrygg.

Hagelstormar har förstört utrustning. Spanska NATO-plan har förstört ljudbilden.

– Det gick ju åt helsike förra gången de försökte göra den, men vi får hoppas att vädrets makter är med honom den här gången. Och att det spanska flygvapnet inte förstör som det gjorde förra gången, säger Stellan Skarsgård.

Skådisar som Johnny Depp, John Hurt, Jack O’Connell och Robert Duvall har varit med i tidigare olika omgångar av filmprojektet, men fått hoppa av av alla möjliga anledningar.

”Making of” blev dokumentär

Det enda projektet hittills har resulterat i, är en dokumentärfilm om den osannolika oturen.

Det som skulle ha blivit en ”making of” om Don Quijote-filmen slutade i ”Lost in La Mancha” som kom ut 2002: En tragisk dokumentär om hur olycka och dålig planering förstör vad som hade kunnat bli en magnifik Gilliam-film.

Inte skrockfull

Men Stellan Skarsgård är inte orolig den här gången.

Det verkar vila en förbannelse över hela projektet?

– Du är skrockfull, det är inte jag, säger Skarsgård.

– Saker kan gå och inte gå, det händer hela tiden i den här branschen. Projekt går omkull och sedan kommer de upp igen. Den här är finansierad nu, det är därför de kan anställa mig. Och då utgår man från att den kommer bli av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.