Foto: TT

Stephen Fry anklagad för hädelse

Publicerad

Den brittiske komikern, författaren och skådespelaren Stephen Fry utreds av irländsk polis för hädelse. Detta efter att han kallat Gud för ”en komplett galning” i ett tv-program.

Fry, som intervjuades i det irländska tv-programmet The Meaning of Life för två år sedan, beskrev då Gud som ”korkad” och ”en komplett galning” som bar ansvaret för att ha skapat en värld fylld av orättvist lidande, enligt den brittiska tidningen The Independent.

Efter att inslaget därefter spridits som en löpeld i sociala medier anmäldes Fry av en privatperson för brott mot den irländska lagstiftningen om hädelse från 2009.

Enligt lagen är det förbjudet att ”yttra eller publicera blasfemiskt material” – ett brott som kan leda till motsvarande 240 000 kronor i böter.

”Inkräkter yttrandefriheten”

Stephen Fry, som utöver en mångårig karriär inom brittisk film och tv även gjort sig känd som övertygad ateist, har ännu inte kommenterat utredningen.

Den brittiska grenen av det sekulära förbundet Humanisterna, för vilken Fry är ambassadör, kallar däremot nyheten för ”ett idiotiskt inkräktande av yttrandefriheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.