Foto: Scanpix.

”Stöd mångfalden på biografmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Riksföreningen Biograferna gillar inte Mattias Nohrborgs idé om statligt drivna biografer för kvalitetsfilm. De föreslår istället ett nytt stöd för att etablera nya biografer i landsbygd, förort och storstad.

Mattias Nohrborg väcker i en artikel på SVT Kultur en viktig fråga om hur kvalitetsfilmen kan lyftas på en monopolartad biografmarknad, den svenska. Det är många kloka synpunkter som Mattias lyfter fram. Han, om någon vet vad som krävs för att vara en framgångsrik distributör (Triangelfilm, numera TriArt) men även vad svårt det är att driva en biografkedja (Triangelfilm/Astoria Cinemas) i den monopolartade biografstruktur som råder idag.

Vi är många biografägare och biografföreträdare som inser att detta är ett problem. Och det blir en större utmaning när nu hela biografmarknaden har digitaliserats vilket gör det såväl tekniskt som ekonomiskt möjligt att få ut all ny film (stora som små filmer) samtidigt på alla biografer (stora som små biografer). En effekt av digitaliseringen är en ökad frustration hos mindre producenter och distributörer att man trots digitaliseringen ändå inte får ut sina filmer på biograferna.

Mattias Nohrborg föreslår statligt drivna biografer som bara visar kvalitetsfilm som svar på denna problematik, och Filminstitutets VD Anna Serner lämnar dörren lite på glänt. Om statliga biografer tycker vi inte. Det skulle bli väldigt resurskrävande, resurser som kan användas bättre.

För att kunna utveckla biografmarknaden och slå vakt om dess mångfald så att alla typer av filmer får en ärlig chans att möta sin publik så behövs det istället en mängd olika stöd (befintliga men även nya) som samordnas och dra åt samma håll.

Ett nytt stöd skulle kunna vara ett stöd för etablering av nya biografer i såväl landsort som förort som storstad. Det är många kommuner och orter som idag helt saknar biograf. Huvudsyftet med ett sådant stöd skulle vara att komplettera ett lokalt eller regionalt biografutbud så att kapaciteten ökar att ta emot ett växande utbud av nya filmer men även hitta en ny publik.

Vi tycker att statliga stöd, stöd via filmavtalet, stöd som förmedlas genom Filminstitutet ska stimulera lokala och regionala aktörer att motfinansiera där behov av nyetablering finns. Vidare bör det införas verksamhetsstöd till befintliga komplementbiografer. Inte minst är det viktigt att få med kommunerna i dessa processer så att filmen och biografen blir en självklar del av den kommunala kulturpolitiken.

Lars Gillegård, Katrina Mathsson och Gunno Sandahl

Riksföreningen BIOGRAFERNA

Föreningen är en nystartad ideell intresseförening för mindre och medelstora biografägare.

Målet är, enligt föreningen, att utveckla biografmarknaden genom att stärka biografen som en offentlig mötesplats i lokalsamhället och utveckla filmkulturen så att biopubliken ökar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturkommentar

Mer i ämnet