Studio Ghiblis ”Ronja Rövardotter” är här

Uppdaterad
Publicerad
Den japanska animestudion Ghibli är känd för att skapa berättelser ur barns perspektiv och med starka flickor i fokus. Deras tolkning av Ronja Rövardotter har redan fått ett varmt mottagande i Japan – och nu får den premiär i Sverige.

Med filmer som ”Min granne Totoro” och ”Spirited Away” – och deras starka porträtt av barn som möter magi och mystik – har Studio Ghibli blivit världsberömd. Redan under 1970-talet reste regissören och animatören Hayao Miyazaki till Sverige, med målet att göra tecknad serie av Pippi Långstrump. Men svaret från Astrid Lindgren blev nej.

Istället fick hans son lov att göra tv av Ronja Rövardotter omkring 40 år senare. Det blev en serie i 26 delar som fick ett varmt mottagande när den sändes i Japan 2014. Och nu är det dags för Sverigepremiär. Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson har sett den.

”Känns givet att de tar sig an Ronja

– Det gifter sig så bra, Studio Ghibli och Astrid Lindgren. För det är barnet som är i centrum och är det viktiga, och ser på världen med stora ögon. Det känns givet för familjen Miyazaki att ta sig an Ronja – en stark och fri flicka som rör sig i en natur och ett landskap som är besjälat och lite mystiskt, säger Sofia Olsson.

Men även om hon tycker att själva idén är bra, känns formatet i längsta laget.

– Det är ganska långsamt faktiskt. Efter de första tre avsnitten, på drygt 20 minuter vardera, har vi inte ens fått träffa Birk. Och det kan vara ett problem för barn att engagera sig.

Ronjas röst helt strålande

– Men det är mycket som är likt både boken och Tage Danielssons film annars. Mattis är kolerisk som vanligt, Lovis är jordnära och görs bra av Vanna Rosenberg. Skalle-Per görs fantastiskt bra av Björn Gedda, så att man faktiskt känner Allan Edwalls ande. Och jag tycker framför allt att Laura Jonstoij Berg som gör Ronjas röst är helt strålande. Hon känns mest naturlig och äkta av allihop, säger Sofia Olsson.

Är det något mer som har tagits till vara från den ursprungliga berättelsen?

– Ja, det läskiga faktiskt. Det finns en riktigt ruggig scen med grådvärgarna, som Studio Ghibli har gjort till någon sorts onda hönor som går omkring och slår med pinnar. Och där blev faktiskt jag lite uppskrämd, för att inte tala om min fyraåriga dotter.

Ronja Rövardotter har premiär i Barnkanalen lördagen den 30 januari, 20:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer