Unknown

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 2 av 5. Regi:Jaume Collet-Serra I rollerna: Liam Neeson, January Jones och Diane Kruger.

Dr Marin Harris (Liam Neeson) reser till Berlin tillsammans med sin fru Elizabeth (January Jones) för att föreläsa på ett toppmöte. Han är doktor i bioteknik och mötet väntas innehålla nyheter som ska revolutionera den globala handeln och miljön.

När Martin Harris anländer till lyxhotellet inser han att han glömt sin portfölj på flygplatsen. Han kastar sig in i första bästa taxi men på vägen till flygplatsen råkar han ut för en olycka och hamnar i koma. Fyra dagar senare vaknar Harris upp på ett tyskt sjukhus. Ingen har anmält honom försvunnen – inte ens hans fru Liz.

Han åker tillbaka till hotellet och där börjar en kafkalik mardröm att ta form.

Ingen vet vem han är. Hans fru känner inte igen honom och det finns en annan man som utger sig för att vara Doktor Martin Harris.

Utan pass, knappt några pengar eller rätten till sitt namn börjar Harris sin jakt på att få tillbaka sin identitet.

Uknown skulle kunna vara en avlägsen kusin till Bourne-filmerna ? en actionfylld thriller om en man med svikande minne som ovetande är på väg att avslöja en storsvindel.

Den är dessvärre varken lika smart eller engagerande. Filmens spänningsmoment ligger i oväntade vändningar och att publiken är lika förvirrad som Martin Harris. Men när väl svaren börjar avtäcknas bryr jag mig knappt. Unknown är helt enkelt förutsägbar i sin oförutsägbarhet.

Filmen innehåller dock en rejält överraskande – och smått bisarr – detalj. En av filmens hjältar är en gammal stasi-agent ? en man som stolt minns sina år som hemlig spion för östtyskland och vars gamla färdigheter inom den hemliga polisen kommer Martin Harris väl till pass.

Uknown är rappt berättad, halvintelligent thriller lämpad för dagar när hjärnan inte kan eller vill bry sig om logiska luckor eller en flerdimensionell story.

Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.