Veckans filmrecensioner i kortformat

Uppdaterad
Publicerad

Sam Mendes första världskrigsdrama 1917 har chans på tio Oscarsstatyetter på galan den 6 februari. Terrence Malick har med A hidden life gjort ytterligare en suggestiv film som utspelar sig under andra världskriget. Och franske författaren Michel Houellebecq vantrivs på havsnära spa i Guillaume Nicloux Thalasso.

Första världskrigsdramat 1917 har chans på tio Oscarsstatyetter på galan den 6 februari. Om filmakademien gillar den lika mycket som vår kritiker Kristoffer Viita lär det bli tungt att bära.

Filmen om två unga brittiska soldater som måste ta sig in bakom fiendens linje för att varna kollegorna är simulerad att vara gjord i en enda tagning – med enorm spänning som resultat. Betyg 4. Läs hela recensionen här.

A hidden life

Amerikanska regissören Terrence Malick, känd bland annat för sin suggestiva krigsfilm Den tunna röda linjen (1998) har gjort ännu en film som utspelar sig under andra världskriget: om en tysk bonde som vägrar svära Hitler trohet. A Hidden Life – skriver Fredrik Sahlin, lever upp till dom – som alltid hos Malick -  högt ställda pretentionerna och är som en moralfilosofisk Sound of music, utan musik. Betyg 4. Läs hela recensionen här.

Thalasso

Thalasso är en fristående fortsättning på Kidnappningen av Michel Houellebecq. Här vantrivs den franske författaren på havsnära hälsoresa – men hittar till sin glädje skådespelaren Gérard Depardieu som smugglar in både rödtjut och cigaretter. En film om två vita äldre män som klagar och kommenterar kvinnors kroppar – gravt otidsenligt, skriver Fredrik Sahlin, men gubbarnas vältaliga ömklighet underhåller ändå – som en blandning av Lasse Åberg och Larry David. Betyg 3. Läs hela recensionen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter