Peter Aalbæk Jensen i Skavlan 2013. Foto: TT

Zentropas ledning fråntar Peter Aalbæk Jensen allt inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen på det danska produktionsbolaget Zentropa fråntar delägaren och den tidigare vd:n Peter Aalbæk Jensen allt inflytande efter att 11 tidigare anställda kvinnor vittnat om sexuella trakasserier, skriver tidningen Politiken.

Peter Aalbæk Jensen fråntas inflytande över allt filmskapande på Zentropa med omedelbar verkan och får inte längre uttala sig om företaget, det skriver Zentropas ledning i ett brev till sina samarbetspartners som tidningen Politiken tagit del av. 

Det står också att Peter Aalbæk Jensen inte kommer få ha något med filmsällskapets elever att göra. 

Beskedet kommer efter att skandalerna kring produktionsbolaget Zentropa, som ligger bakom Lars von Triers filmer, växt. Kulturnyheterna har tidigare berättat att tidigare vd:n Peter Aalbæk Jensen har anklagats för att ha tafsat på kvinnor och smiskat kvinnliga praktikanter. Något som Jensen har medgett och försvarat med att ”det är roligt”, och att smiskbestraffning är ”bra för praktikanterna”.

11 kvinnor berättar om trakasserier

I en artikel i Politiken lördagen den 11 november vittnar 11 kvinnor – några av dem öppet, några anonymt – om sexuella övergrepp och mobbning från Peter Aalbæk Jensen under sin tid vid företaget Zentropa. 

”Varje gång han kom förbi kontoret i Stockholm la han mig över sitt knä och smiskade mig på rumpan framför alla andra, till höga skratt.”, skriver Emma G som jobbade på Zentropa i slutet av 90-talet i Politiken.

En annan kvinna, Julie, berättar att hon fick sparken från sin praktikplats på Zentropa efter att ha vägrat bli smiskad av Peter Aalbæk Jensen.

Kvinnorna vittnar om en kultur på Zentropa där sexuella trakasserier, övergrepp och mobbing blev normaliserat. 

”Jag tror att alla – kvinnor som män – som har jobbat på Zentropa har blivit utsatta eller bevittnat något. Både sexuellt betonade händelser, men också bara mobbning. Det var en ingrodd del av kulturen och det var inget man brydde sig om att gömma undan överhuvudtaget.”, säger före detta Zentropa-producenten Meta Louise Foldager Sorensen, som har jobbat med Lars von Trier-filmerna Antichrist (2009) och Melancholia (2011), till Politiken. 

Medger ansvar

Enligt Politiken avböjde Zentropas ledning att kommentera de 11 kvinnornas vittnesmål i ett första skede. Men i det interna brevet till samarbetspartners medger ledningen att de känner ett visst ansvar för det inträffade. 

”Med den vetskap vi har idag och med den uppmärksamhet som denna problematik fått, har det blivit tydligt att det inte varit en bra kultur för alla och den ska därför ändras.”, skriver Zentropas ledning i brevet. 

Flera av Zentropas samarbetspartners har reagerat negativt på skandalerna som nu uppdagats. Bland annat överväger Svenska filminstitutet och Europarådets filmfond att dra in sitt ekonomiska stöd till produktionsbolaget.

Jensen: ”Har fått munkavle”

Peter Aalbæk Jensen själv säger att han fått ”total munkavle på sig”.

– Om ledningen säger att jag inte ska uttala mig så kommer jag inte uttala mig. Så är det att vara löntagare, säger Jensen, som äger 12,5 procent av Zentropa, till Politiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer