Eva Hamilton, ordförande för film- & tv-producenterna är besviken på Amanda Linds (MP) kulturbudget. Foto: Film & tv-producenterna / Pontus Lundahl/TT

Filmbranschens budgetbesvikelse: Håller på att förlora vår filmindustri

Uppdaterad
Publicerad

Filmbranschen hade hoppats på en rabatt för de film- och tv-produktioner som väljer att lägga sina inspelningar i Sverige. Men någon sådan satsning finns inte med i regeringens höstbudget.

– Det är ett misstag. Sverige håller på att förlora sin film- och tv-industri, säger Eva Hamilton, ordförande för film- och tv-producenterna.

Filmbranschen har länge efterfrågat en produktionsrabatt som innebär att staten återbetalar upp till 25 procent av tv-produktionens utgifter i landet.

Syftet är att fler produktioner ska välja att spela in i Sverige. Branschen har pekat på att de flesta andra länder i Europa har redan infört produktionsrabatter, vilket gör att inhemska produktioner flyr utomlands.

Förslaget fick stöd i en statlig utredning 2017 och branschen har lobbat hårt för att det ska bli verklighet. Man har menat att det blivit än mer angeläget på grund av coronapandemin.

Men när höstbudgeten kom i dag finns inga produktionsrabatter för film och tv med.

– Det är ett misstag av regeringen. Vi har fått stöd för idén från Sveriges Kommuner och Regioner som ser värdet av en fungerande film- och tv-industri i Sverige. Den håller på att flytta utomlands eftersom vi snart är det enda landet som saknar produktionsrabatter, säger Eva Hamilton, ordförande för film- och tv-producenterna.

”En självfinansierad rabatt”

I det förslag som finns ska rabatten fungera i form av en fond på 300 miljoner kronor. Produktionerna kan sen söka pengar för upp till 25 procent av kostnaderna som spenderats i Sverige.

– Den här typen av rabatter är självfinansierade eftersom det kommer intäkter i form av moms och löneskatter när man har inspelningar i landet. Det handlar ju också om en lång rad kringliggande jobb: chaufförer, hotell, service och snickeri, säger Eva Hamilton.

Det är många näringar som är i kris just nu, inte minst i kultursektorn. Har du förståelse för att produktionsrabatter inte är en prioritet?

– Det är väldigt många som knackar på dörren, så det har jag absolut förståelse för. Men grejen med den här rabatten är just att andra länder visar att det är självfinansierande. Regeringen slösar bort en möjlighet som resten av Europa har insett värdet av, säger Eva Hamilton.

Kulturministern: Fokus att få ut pengar snabbt

Kulturminister Amanda Lind säger att prioritet har varit att få de mest brådskande coronastöden på plats. En mer långsiktig produktionsrabatt får eventuellt komma senare.

– Vi ser att svensk film hamnar i en negativ situation. Men fokus är nu att få ut pengar snabbt där det behövs. Inom ramen för de 1,5 miljarderna (i krisstöd) till kulturen är stöd till filmproduktion en viktig del. Sen får vi återkomma med hur det blir framåt, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.