Hör filmbranschen om TT:s beslut att sluta med filmrecensioner. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Skrotade filmrecensioner i lokalpressen bekymrar branschen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att TT vid årsskiftet väljer att sluta med filmrecensioner har mötts av oro och kritik, nu även från filmbranschen. Beslutet innebär i praktiken att många av Sveriges landsortstidningar kommer att bli utan recensioner.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat kommer TT att lägga ner sina filmrecensioner vid årsskiftet. Hos landets största distributör av svensk film finns en oro för att detta kan komma att drabba Filmsverige hårt.

– Det innebär stora problem för spridning av film över landet. Filmpolitiskt jobbar vi ju med att film ska nå ut i hela landet och då är TT jätteviktiga, säger Eva Essén är VD på Triart film.

Saknas pressvisningar

Många lokaltidningar har svårt att själva recensera filmer eftersom det saknas resurser. Dessutom är det sällsynt med pressvisningar utanför storstäderna.

– För de viktiga storfilmerna tillåter filmbolagen inte ens pressvisning utanför de tre stora städerna. Jag vet inte hur vi ska få tillgång till dem, säger Lars Böhlin nöjesredaktör på Västerbottens-Kuriren i Umeå.  

Eva Essén på Triart film tror att svenska, lite smalare kvalitetsfilmer kommer att drabbas hårdast.   

– När vi tittar på hur publiken får informationen om de här filmerna ser vi att den lokala dagstidningen är den absolut viktigaste källan. Jämför man med internationella filmer, som Marvel till exempel, så nås man ofta av informationen på annat sätt, säger hon.   

”Recensioner avgörande för kännedom”

Även på Svenska Filminstitutet är man bekymrad över TT:s beslut, då filmrecensioner ”är avgörande” för att publiken ska få kännedom nya filmer.  

– Vi tycker det är oroväckande med tanke på att återstarten efter pandemismällen är otroligt tuff för filmbranschen, säger Jan Göransson som är presschef på Filminstitutet.  

Filminstitutet överväger nu att sätta in stöd eller omfördela de filmstöd som finns för att skapa en större lokal kännedom kring nya filmer.

Inte någon besparing

På TT säger man att beslutet att upphöra med recensionerna inte är en besparing: det handlar om att lokalpressen inte längre efterfrågar filmrecensioner på samma sätt som tidigare.  

– Det här är ingen neddragning. Tiden vi lagt på recensioner kommer vi framöver att lägga på annan typ av bevakning av film och tv, säger Lisa Abrahamsson tillförordnad redaktionschef på TT.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.