Foto: TT

Filmen om Pelle Kanin upprör allergiker

Uppdaterad
Publicerad

En scen i barnfilmen Peter Rabbit där en av figurerna får en allergisk reaktion skildras för lättvindigt, menar allergiker och föräldrar till allergiker. Nu ber filmbolaget Sony om ursäkt.

Den animerade barnfilmen Peter Rabbit, baserad på Beatrix Potters barnboksklassiker Pelle Kanin, driver med allergiker. Det menar föräldrar och intresseorganisationer för allergiker som påpekar att en allvarlig allergisk reaktion kan ha dödlig utgång och kallar filmens Pelle Kanin för allergimobbare, skriver Washington Post.

Björnbärsattack

Scenen som väckt ilska visar när Pelle och hans vänner kastar björnbär på filmens antagonist, Mr McGregor, som är allergisk mot just björnbär. Ett bär landar i Mr McGregors mun och han håller på att kvävas innan han hinner ge sig själv en allergispruta.

Under söndagskvällen hade bojkottsuppmaningar publicerats i sociala medier och protestlistor spridits. Filmbolaget Sony såg sig därför nödgade att tillsammans med filmskaparna skicka ut ett pressmeddelande där de beklagar att allvarliga allergier hanteras så lättvindigt i filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.