I det manus Lola Arias fick finns ingen information om att hennes verkliga namn skulle användas i filmen The Square Foto: SVT

Detaljen i namnbråket som ställer till det för Ruben Östlund

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har tagit del av det filmmanus som konstnären Lola Arias fick inför sin planerade medverkan i The square – och i det finns inte hennes verkliga namn med någonstans. Istället används namnet Natalia. Det går tvärtemot Ruben Östlunds påstående att Lola Arias skulle varit införstådd i att hennes verkliga namn används i filmen.

Lola Arias namn syns och hörs upprepade gånger i filmen The square som är uppkallad efter konstverket som filmen handlar om. I filmberättelsen är konstverket skapat av en fiktiv konstnär som heter Lola Arias. Men verklighetens Lola Arias vill absolut inte förknippas med verket.

– De frågade aldrig om de får använda mitt namn i filmen. Aldrig någonsin, sa konstnären tidigare till Kulturnyheterna.

Lola Arias var från början tänkt att spela en fiktiv konstnär i filmen. Och enligt henne hette hennes rollfigur Natalia. Ruben Östlund hävdar däremot i en artikel i Dagens Nyheter att namnet alltid varit Lola Arias.

Filmmanus innehåller fiktivt namn

Men nu har alltså Kulturnyheterna fått ta del av det manus som Lola Arias hävdar att hon fick – och i det finns inte hennes verkliga namn med någonstans. Istället används namnet Natalia. 

Ruben Östlunds producent Erik Hemmendorf säger till Kulturnyheterna att han står fast vid att filmbolaget inte gjort något fel och beklagar att Lola Arias känner som hon gör.

Att manuset hon fick inför filminspelningarna inte innehåller hennes verkliga namn utan det fiktiva Natalia, förändrar ingenting enligt Erik Hemmendorf.

– Det står massvis i manus som sedan inte används, säger han.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.