• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Mäktig fotografi i Svart krabba. Foto: Netflix

Filmrecension: Noomi Rapace på vippen att explodera i Svart krabba

Uppdaterad
Publicerad

Med obehaglig timing får filmatiseringen av Jerker Virdborgs dystopiska krigsroman Svart krabba premiär. En historia om ett Sverige i krig, där en liten grupp soldater får ett nästan omöjligt uppdrag. Huvudrollen görs av Noomi Rapace och för regin står långfilmsdebuterande Adam Berg.

För bara en månad sedan hade jag på ett lättsamt vis uppskattat den mörka krigsfantasin om ett Sverige under belägring. Jag hade tyckt det var kul och originellt med den mäktiga scenografin där mitt land bytt skepnad till en slags Mad Max i trasig, iskall gråskala.

Men efter Rysslands invasion av Ukraina, och påminnelsen om att det är svårt att skydda sig från maktgalna diktatorer med noll respekt för människoliv, kryper den här berättelsen obehagligt nära.

Det handlar om Operation Svart krabba, där en liten och brokig grupp soldater kallats in på specialuppdrag för att de kan åka skridskor. Fienden rycker närmare och snart är även kusten förlorad. Den bistra vintern har dock gjort att isen ligger över hela skärgården och soldaterna får i uppdrag att åka skridskor två mil i mörker för att leverera topphemliga kapslar till en befästning på en ö.

Isen går upp, tår förfryser, fienden anfaller och: finns det en förrädare i gruppen? Svart krabba är välgjord och iskall action. Det är en känsla av obehagligt förfrämligande att se den vackra, snötäckta skärgården med fastfrusna tanks, kollapsade master och befästa skärgårdsvillor. 

Visuellt har inget krut sparats, det är en imponerande mäktig scenografi som filmfotograf Jonas Alarik gjort det mesta av. Jag kommer aldrig att glömma de hundratals döda kropparna infrusna i isen eller när soldaterna skrinnar in i en halvt sjunken nöjesfärja där isen blivit ett nytt dansgolv och en kraschad discokula reflekterar ljuset från gevärens ficklampor. 

Noomi Rapace gör huvudrollen som Edh och det passar henne. Spänd som en gitarrsträng, alltid på vippen att explodera. Dessutom: en ljuvligt gormande Aliette Opheim, dansk-irakiske Dar Salim som gruppens sympatiske patriark och så David Dencik i en för honom typisk roll som lågmäld general.

”Det är vi som är kriget” säger soldaterna vid ett tillfälle. Det är en insikt om att uppdraget inte får slut på något krig, eftersom det fortsätter så länge dödandet fortsätter. Ett självspelande piano där varje våldshandling läggs till krigets ohyggliga symfoni.

Jerker Virdborgs fantastiska roman är en nedstigning i ett tillstånd av vacuum, ensamhet och hopplöshet. men Adam Berg gör ett par avstickare för att få fart på känslorna. Inte bara med episka slutstrider, bokens Karl Edh har dessutom blivit Caroline Edh, och hon har en dotter. Om specialuppdraget innebär fred och medaljer är mindre viktigt, hon är nämligen lovad en återförening med sitt barn. 

Överföringen från romanen har inneburit en netflixifiering, Karl Edhs meningslösa drivkraft ”krig för kriget självt” har ersatts av en stark mor-dotter-relation. Det är helt begripligt för att spela på känslorna i tv-sofforna, men den starka idén om krigets förlamande hopplöshet lyser inte lika starkt. 

Mäktigt att titta på är det ändå.

Svart krabba

Betyg: 3

Regi: Adam Berg

Manus: Adam Berg och Pelle Rådström efter en roman av Jerker Virdborg

I rollerna: Noomi Rapace, Dar Salim, Jakob Oftebro, David Dencik, Ardalan Esmaili, Aliette Opheim, Erik Enge mfl.

Premiär på Netflix 18 mars

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.