Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Av filmstadens besökare köper 70-80 procent sina biljetter online, menar Helena Eklund. Foto: Marianne Ahlenius/TT

Filmstaden om it-attacken – hoppas på en lösning inom 48 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Ett av företagen som drabbas av Akiras it-attack är Filmstaden, som under helgen inte kunnat sälja biljetter via sin hemsida.

– Det senaste är en förhoppning om att det ska kunna lösas inom 48 timmar, säger Helena Eklund som är commercial director på Filmstaden.

Under måndagen rapporterade SvD att det är den Ryssland-kopplade hackergruppen Akira som ligger bakom it-attacken mot systemleverantören Tietoevry. Flera av bolagets kunder har drabbats, däribland Filmstaden som inte kunnat sälja biljetter via sin hemsida.

– Merparten av våra besökare köper biljetter på digitala kanaler, jag tror det är 70-80 procent, säger Helena Eklund som är commercial director på Filmstaden.

It-attacken mot Tietoevry

Bokar på plats

Under helgen har biobesökare fått betala på plats via betalappen Swish för biljetter och snacks.

– Det är ju inte så att föreställningarna eller tiderna har förändrats, utan betalningsmetoden, förklarar Helena Eklund.

Hoppas på en lösning inom 48 timmar

Under måndagen kallade Tietoevry in till ett krismöte om läget.

– Det senaste är en förhoppning om att det ska kunna lösas inom 48 timmar. Vi hoppas verkligen på en snabb och färdig lösning snart, säger Helena Eklund.

Hur attacken kommer att påverka Filmstaden framöver återstår att se.

– Det är klart att det får en ekonomisk konsekvens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet