Filmtittande i mobilen ger inte samma upplevelse som på bio. Foto: TT

Filmtittande på liten skärm ger mindre empati

Uppdaterad
Publicerad
Är det någon skillnad att se film på en bioduk och på en mobiltelefon? Ja, ju mindre skärm desto mindre förståelse, närvaro och empati för filmens karaktärer. Det visar en undersökning som gjorts på Göteborgs universitet.

En ny avhandling i filmvetenskap vid Göteborgs universitet visar att skärmens storlek har stor effekt på förståelsen, känslan av närvaro och empatin för filmens karaktärer. Men det har inte bara med skärmens faktiska storlek att göra, utan även de yttre faktorer som skärmen, eller mediet, för med sig.

– Det speciella med filmupplevelser i smartphones är att smarta mobiler har få sociala, tidsmässiga eller rumsliga begränsningar, säger doktoranden Kata Szita som genomfört undersökningen, i ett pressmeddelande.

I mobilen är tittaren inte bunden till en särskild lokal eller tid utan kan se på film var och när den vill. Distraherande ljud eller visuella effekter distanserar då ofta tittaren från filmen och avbryter känslan av närvaro. Dock visade undersökningen att den så kallade millenniegenerationen hade större vana och därför lättare att tillgodogöra sig film på mobiltelefonen.

– För dem kan visning på mobila skärmar bli lika bekväm, trevlig och effektiv som en visning på en stor skärm, säger Kata Szita i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer