Finsk klarinettvirtuos får Nordiska rådets musikpris

Uppdaterad
Publicerad

Den finske klarinettvirtuosen Kari Kriikku får Nordiska rådets musikpris 2009 på 350 000 danska kronor, närmare en halv miljon svenska.

Kari Kriikku har studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, leder den finska kammarorkestern Avanti och har gjort en mängd skivinspelningar.

Juryns motivering:

”Kari Kriikku är en extraordinär virtuos på sitt instrument klarinetten. Hans utförande präglas av flexibilitet och en positiv spelmansglädje – han är en musikant i ordets finaste bemärkelse. I sin genre är han en banbrytande förnyare av solokonsertformen vilket lett till ett samarbete med ett flertal betydande nutidstonsättare, vilkas verk han sedan uruppfört. Även som kammarmusiker har han utforskat konstmusikformer utöver den klassiska.

Kari Kriikku står bakom en betydande skivproduktion som spänner över ett brett fält av alltifrån C.M. von Weber till Kimmo Hakola och Magnus Lindberg med utvikningar även åt det populärmusikaliska hållet. Hans sceniska förmåga förstärker ytterligare bilden av en särpräglad och mogen konstnär.”

Svenska nominerade var Ale Möller Band och Loney Dear. Priset utdelas under Nordiska rådets session i Stockholm i slutet av oktober.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.