Alexi Laiho från finska metalbandet Children of Bodom. Foto: Claudio Bresciani/TT

Finska utrikesministeriet ska utse världens metalhuvudstad

Publicerad

Finland är det land i världen med flest metalband per capita. Nu ska finska utrikesministeriet avgöra vilken stad som är världens metalhuvudstad.

Finland har länge haft en historia av att använda sig av den inhemska kulturen i marknadsföringssyfte. Exempelvis Tove Janssons Mumintroll som finns både som museum och temapark, och den homoerotiska konstnären Tom of Finland i vars fotspår det går att vandra i barndomsstaden S:t Karins.

Nu har alltså turen kommit till metalbanden. Finlands metalarv går långt förbi Lordis schlagermetal, med populära band som Children of Bodom, Insomnium och Nightwish.

Det är finska utrikesministeriet, skivbolaget Sony och hårdrocksfestivalen Tuska som har startat en webbsida där finska band kan registrera sig och sin hemort. Staden med flest band per 10 000 invånare i slutet av juni vinner.

I dagsläget leder den lilla kommunen Lemi, med ungefär 3 100 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.