First Aid Kit till Ulf Kristersson: Vi tar kraftigt avstånd från er

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson lade under tisdagen upp ett kampanjklipp på sitt Instagramkonto till tonerna av First Aid Kits version av On the road again. Något som duon är starkt kritisk till.

I klippet på Instagram reser Ulf Kristersson (M) runt i Sverige och hälsar på poliser, jobbar på café och intervjuas i kampanjbussen. Klippet är tonsatt med First Aid Kits musik.

”Hej Ulf Kristersson, fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade självklart sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från den politik ni driver och era värderingar”, skriver First Aid Kit på Instagram ett drygt dygn efter Moderatledaren publicerat sitt klipp.

Bandets presstalesperson har under dagen kontaktat skivbolaget Sony som i sin tur bett Moderaterna att ta bort klippet och aldrig mer använda First Aid Kits musik i sina kampanjer.

Se Moderaternas instagramklipp i spelaren ovan.

M: Respekterar First Aid Kits vilja

Under eftermiddagen har partiet plockat bort låten från klippet.

”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget, skriver Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett sms till Kulturnyheterna.

Att använda bandets musik på Instagramklipp behöver inte vara upphovsrättsbrott, eftersom att vissa låtar ingår i Instagrams användaravtal genom så kallade ”klistermärken” som går genom musiktjänster som Spotify. Men artister har en tendens att bli arga när politiker använder deras musik utan att fråga.

Inte första gången

2014 fick Vänsterpartiet plocka ner ett citat av bandet Kent från en Facebookkampanj och i USA har Donald Trump fått kritik av flera artister som inte tyckt om att han spelat deras låtar. Bland andra Leonard Cohen och Rihanna har opponerat sig.

Andreas Wendén, jurist på Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap), vill inte kommentera det specifika ärendet.

– Men rent generellt har man som konstnär och upphovsperson en så kallad ideell rätt där man kan säga nej till att ens verk används i exempelvis politiska sammanhang, säger han till TT.

Kulturnyheterna har sökt First Aid Kit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.