Bild från videon till Tears In The Club – FKA twigs feat. The Weeknd.

Recension: FKA Twigs är tillbaka med en ljusare och mer vardagsnära ton

Publicerad

FKA Twigs ger oss precis den livsluft vi behöver i restriktionstillvaron just nu. På nya mixtejpen Caprisongs får vi följa med den hyllade brittiska stjärnan och vännerna på språng och kalas i londonnatten. En kanske inte helt väntad, mer vardaglig fortsättning på hennes två första verk, skriver Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen.  

FKA Twigs gjorde entré som en Bowieliknande gestalt med drag av både Kate Bush, Björk och tidstypisk nytänkande r'n'b en bit in på tiotalet. 

Hennes teatrala, dramatiska konstpop prisades! Först på debutalbumet LP1 och därefter, ännu mer, på uppföljaren Magdalena från 2019. Samt på de performanceliknande konserterna runt om i världen (både Way Out West och Popaganda fick besök).  

Caprisongs är något annat. Här lägger den tidigare dansösen stora delar av avantgardet åt sidan och släpper fram bas och sväng i form av trap, afrobeat, drill, drum n' bass och elektronisk pop samt bjuder in The Weeknd, Pa Salieu och andra små och stora storheter som gäster.  

Historierna om hennes sjukdom och rättstvisten mot den förra kärleken på förra albumet ersätts av en mer vardaglig och betydligt ljusare ton; förfest och röstmemon med vännerna. Det är som om Twigs lämnat sin utomjordiska persona på rymdskeppet för att festa i Croydon som en vanlig brittisk tjej.  

Tyvärr är inte alla de 17 spåren på tejpen lika genomarbetade som dancehallflörten Papibones med Shygirl eller Darjeeling med Jorja Smith (där 90-talshiten You're not Alone med Olive får fint nytt liv), men att Taliah Barnett (som 34-åringen egentligen heter) hör lika mycket hemma i denna delen av musiken – utanför de mer avancerade kompositionerna – råder det inget tvivel om. Vad spännande det ska bli att höra vad hon gör härnäst.

Se recensionen i Morgonstudion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.