Foto: SVT

Flashmob för att uppmärksamma #metoo: ”Nu tar vi klivet in i aktionens tid”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tre veckor sedan kom uppropet #tystnadtagning i protest mot sexuella trakasserier och övergrepp i film- och teaterbranschen. Under fredagen samlades för första gången flera #metoo-upprop i en gemensam aktion i Stockholm.

En flashmob i protest mot samhällets strukturer och ett utrymme att skrika ut frustration över de vittnesmål som kommit upp i kölvattnet av #metoo-rörelsen. Det arrangerades under fredagen på Sergels torg i Stockholm.

Bakom aktionen stod fyra olika grupper – #tystnadstagning, #närmusikentystnar, #visjungerut och #backstage. Men inbjudan skickades också ut till andra grupper – bland annat läkargruppen, juristerna och försvaret.

Kampanjen #MeToo

– Det var fantastiskt att se alla ansikten. Många som man kanske haft mailkontakt med eller via telefon fick man nu träffa i verkliga livet, säger Katija Dragojevic från gruppen #visjungerut, och fortsätter:

– Bara att se kraften som bubblar fram ur alla var jättestark. Vi skrek och visslade. Nu tar vi klivet in i aktionens tid.

”Kändes viktigt för att mötas”

Hela aktionen tog sammanlagt 15 minuter: Det var det man fick tillstånd från polisen för.

– Det är just en flashmob. Fort in och fort ut, säger Katija Dragojevic. Men det kändes viktigt att för mötas. Det kokar i de här grupperna och det många olika initiativ på gång. Vi kommer att få se fler olika aktioner framöver. Samtal, grupper som träffas för att förändra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet