Sanna Lenken står för både manus och regi av filmen ”Min lilla syster”. Huvudrollerna spelas av Rebecka Josephson och Amy Deasismont. Foto: TT

Fler kvinnliga regissörer 2015

Publicerad

Dubbelt så många kvinnliga regissörer gjorde film 2015 jämfört med 2014. Men männen är fortfarande i majoritet.

För ett år sedan stod kvinnliga regissörer bakom 17 procent av alla nya, svenska filmer.

I år har varit ett bättre år för jämställdheten. Enligt statistik som jämställdhetsorganisationen A-märkt tagit fram, har antalet kvinnliga regissörer fördubblats under 2015.

Fortfarande flest män

I år stod kvinnor bakom 38,5 procent av filmerna. Antalet manliga regissörer har sjunkit från 76 procent 2014 till 61,5 procent 2015. Män dominerar alltså fortfarande regiposterna inom svensk film, om än i något mindre utsträckning än förra året.

Inga tranpersoner finns representerade bland regissörerna för 2015 års svenska filmer.

Fler kvinnor skriver manus

Även bland foto och manus är kvinnor underrepresenterade i filmproduktionen. Men 2015 har varit mer jämställt också här. I år utgjorde kvinnor 30 procent av det totala antalet manusförfattare. Det är en tredubbling jämfört med förra året.

Enligt A-märkt klarar 80 procent av årets filmer det så kallade Bechdel-Wallace-testet. Det vill säga att minst två kvinnliga karaktärer ska kunna prata med varandra om någonting annat än män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.