– Antalet personer som vill skriva deckare har ökat, det är en trend, säger Susanna Romanus, chef för skönlitteratur på Norstedts. Foto: TT

Många drömmer om att bli deckarförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Deckarmanusen strömmar in till förlag och agenter, och folk köar till skrivarkursen på Gotland.

Kursen för aspirerande deckarförfattare blev snabbt full. En rundringning som Kulturnyheterna gjort till de stora bokförlagen och litterära agenturer visar att antalet deckarmanus blir fler.

– Antalet personer som vill skriva deckare har ökat, det är en trend, säger Susanna Romanus, chef för skönlitteratur på Norstedts.

Lena Stjernström, litterär agent på Grand agency håller med:

– Det kommer in fler deckarmanus. Vi får in ungefär ett manus om dagen, majoriteten är spänningslitteratur. Och eftersom många går skrivarkurser och lär sig hantverket är det högre kvalitet på manusen.

Rika författare

Deckaren är den kommersiellt starkaste litterära genren i Sverige, och spänningsromaner dominerar försäljningslistorna, året runt. Svenska succéförfattare som Camilla Läckberg, Lef GW Persson och makarna Ahndoril har visat att det går att tjäna storkovan på att skriva kriminalromaner. Ett annat skäl till att så många vill skriva deckare tror Susanna Romanus handlar om möjligheten att lyfta samhällsfrågor.

– Man vill dissekera ett samhällsfenomen och nå ut till många, och så väljer man att göra det i bokform, säger Susanna Romanus.

Stieg Larsson-syndrom

Efter Stieg Larssons makalösa succé med Millenniumböckerna märker förlagen också att många vill sälja in trilogier. Fler författare, till exempel Jens Lapidus, har också nått stor framgång med trilogier.

– Vissa tror att det är enkelt, men det är väldig hård konkurrens eftersom vi har så många skickliga deckarförfattare i Sverige. Utrymmet för nya författare är inte så stort. När någon säger att jag vill skriva en trilogi kan vi känna, behöver vi en till, säger Susanna Romanus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.