Se seriestrippen som fick tidningarna att bryta med Nemi – och hör UNT:s chefredaktör om beslutet. (t.v. Lise Myhre, serietecknare) Foto: TT / SVT

Flera tidningar bryter med Nemi efter serie om vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora svenska tidningar har slutat publicera serien Nemi. Anledningen är en seriestripp som man menar tagit ställning i frågan om vargjakt. Djupt olämpligt, menar tidningskoncernen NTM. Censur, tycker serieskaparen själv.

Goth-serien Nemi har tecknats av den norska serieskaparen Lise Myhre sedan 1990-talet. Serien har funnits i en rad svenska tidningar under flera år, däribland NTM-koncernens Upsala Nya Tidning, Norrköpings tidningar och Östgöta correspondenten med flera.

I fredags bestod Nemi-strippen i NTM:s dagstidningar av en enda ruta. Där fanns en tecknad varg och texten ”Trots att våra största rovdjur är rödlistade förekommer licensjakt på hotade arter. Varg är rödlistad i kategorin starkt hotad. Ändå tillåts licensjakt.”

På lördagen hade tidningarna ersatt Nemi med en annan serie. En kort informationstext publicerades: ”Vi har valt att sluta publicera Nemi på grund av att det förekommit politiska ställningstaganden i serien. Seriesidan är inte ett forum för opinion då det saknas möjlighet till bemötande.”

I KLIPPET: Se seriestrippen som fick tidningarna att bryta med Nemi.

”Saknas kontext och humor”

Beslutet att bryta med Lise Myhre och Nemi togs gemensamt av NTM-tidningarnas chefredaktörer.

– På vår dagliga seriesida förväntar vi oss att det ska vara underhållning, berättelser eller samtidskommentarer med en knorr. I det här fallet var det en bild med en ren opinionsyttring, säger Kalle Sandhammar, chefredaktör och ansvarig utgivare för Upsala nya tidning.

– Om man tittar på rutan så tycker jag att det saknas kontext, humor eller blinkning till det som är serien i övrigt, säger Östgöta correspondentens chefredaktör Maria Kustvik.

”Aldrig censurerats tidigare”

Kulturnyheterna har sökt Lise Myhre som valt att svara i en skriftlig kommentar.

”Jag har aldrig upplevt att bli censurerad tidigare (...) Att en svensk redaktion nu väljer att trycka en stripp med två faktapåståenden om vargar, för att sedan ångra sig, får stå för dem.”

Några regler om seriernas innehåll finns inte i avtalet mellan Lise Myhre och tidningarna, säger Mikael Tegebjer, vice vd på Bulls som levererar seriesidorna till NTM. Men Östgöta correspondentens Maria Kustvik menar att serietecknaren brutit ett förtroende.

Vems fel är det att serien hamnade i tidningen?

– Det är bara vi som utgivare som kan kritiseras för vi publicerade den. Man får väl titta på om vi ska se över några rutiner här, säger Fredrik Lagerqvist, chefredaktör för Norrköpings tidningar.

NTM-koncernens mediehus

Gotlands Media

Norr Media

Sörmlands Media

Mediehuset UNT

Öst Media

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.