Artisterna Kendrick Lamar, Ariana Grande och Drake. Foto: Bebeto Matthews/Evan Agostini/Nathan Denette/TT

Allt fler världsartister ratar Grammy awards

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska Grammygalan räknades en gång som en av de mest betydelsefulla för den amerikanska musikscenen. Men de senaste åren har galans stjärnstatus dalat och flera stora världsartister har tackat nej till att medverka i årets gala, det rapporterar The New York Times.

På söndag är det dags för den 61 upplagan av amerikanska Grammygalan, under ledning av musikern Alicia Keys. Men trots högflygande planer har flera stora artister tackat nej till att delta, det skriver The New York Times.

Ariana Grande ställer in medverkan

Enligt galans ledning erbjöd man artisterna Drake, Kendrick Lamar och Childish Gambino, som är nominerad till fyra utmärkelser med låten This Is America, att uppträda på galan, men samtliga avböjde. Även artisten Ariana Grande, som är nominerad till två utmärkelser, kommer inte heller uppträda på galan. Enligt ledningen handlar det om en konflikt mellan artisten och producenterna.

”Jag har hållit tyst men nu ljuger ni om mig. /.../ När du kvävde min kreativitet och mitt uttryck, det var då jag bestämde mig för att inte medverka”, skrev Ariana Grande på Twitter.

Fått kritik för bristfällig representation

Galan har tidigare hamnat i blåsväder och fått skarp kritik för galans bristfälliga representation av bland annat kvinnliga musikskapare. Under förra årets gala kommenterade Neil Portrow, chef för galan, att kvinnor som är verksamma i musikbranschen själva måste anstränga sig för att kunna göra ett lyft i sin karriär, ett uttalande som fick mycket mothugg.

Men trots att man, enligt ledningen, sedan dess har jobbat hårt för att komma tillrätta med det som kritikerna upplever som brister har de lång väg kvar att gå för att musikgalan ska vara fortsatt relevant.

– Vi hoppas att alla nominerade deltar på galan och i firandet av deras prestationer. Det är ju egentligen det galan handlar om, sade Neil Portrow i en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.