FN listar Silverbibeln som världsminne

Uppdaterad
Publicerad

Silverbibeln och Stockholms stadsbyggnadsnämnds arkiv har tagits upp på FN-organet Unescos lista över världsminnen.

Bibeln och stadbyggnadsarkivet fick sällskap av 43 andra minnesvärda objekt när Unesco beslutade att utöka sin världsminneslista. Totalt finns nu 238 objekt på listan.

Listan omfattar en rad olika typer av material, som bland annat sten, celluloid, pergament och ljudinspelningar. Det skriver Unesco på sin svenska hemsida unesco.se.

– Genom att skydda och dela med oss av detta breda dokumentära arv ökar Unescos Världsminnesprogram möjligheten för forskare och andra att ta del av denna kreativa källa och den kulturella mångfalden i världen, säger Unescos generaldirektör Irina Bokova i samband med att man presenterade den utökade listan.

Världsminneslistan skapades i början av 90-talet. Syftet är att värna värdefulla arkiv och bibliotekssamlingar och samtidigt göra dem mer tillgängliga för allmänheten.

Krigsbyte från Prag

Silverbibeln förvaras på Universitetsbiblioteket i Uppsala, Carolina Rediviva. Bibeln är en handskrift från 500-talet. Enligt Uppsala universitet skrevs den förmodligen i Ravenna för kung Theoderik den store.

Silverbibeln, som inte omfattar det gamla testamentet, samlar de fyra evangelierna. Bibeln, som är skriven på gotiska, är den mest dyrbara boken i Sverige.

Skriften kom i svenska händer i samband med att svensk trupp stormade Prag vid mitten av 1600-talet. Den togs därefter hem till Stockholm som krigsbyte. Efter att ha förts till Holland av en av drottning Kristinas bibliotekarier köptes den tillbaka av Magnus Gabriel De la Gardie. 1669 skänkte han den sedan till Uppsala universitet.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.