Berättelser från etiopiskt fängelse på scen

Publicerad

I 438 dagar satt journalisten Martin Schibbye i etiopiskt fängelse. Föreställningen ”Kality” består av texter skrivna av fångar från fängelset med samma namn – och bygger på ett löfte.

När journalisten Martin Schibbye släpptes ur Kalityfängelset i Etiopien lovade han sina medfångar att han skulle sprida deras historier.

Fyra år senare står han på scenen på Riksteatern och gör just det. Föreställningen Kality hade premiär i går i Stockholm och nu ska den ut på Sverigeturné.

”Hot mot det fria ordet stort”

Och enligt Kulturyheternas teaterkritiker Anna Hedelius är det en angelägen föreställning.

– Runt om i världen sitter fortfarande journalister fängslade. Överallt är hotet mot det fria ordet väldigt stort, kanske större än någonsin. Man försöker tysta journalister som söker efter obekväma sanningar med pennan som skarpladdat vapen.

Martin Schibbye och ytterligare en journalist medverkar i föreställningen, och att de inte är professionella skådespelare är tydligt, enligt Anna Hedelius.

– Formen är väldigt enkel – det är fyra stolar, fyra gestalter, varav Martin Schibbye är en och en lokal journalist på varje spelplats är en annnan. Och det finns en viss obalans i det. Varken Martin Schibbye eller Camilla Kvartoft, som är den lokala journalisten i Stockholm, är några skådespelare, och det märks.

”Sätter fokus på ordet”

Enligt Anna Hedelius är det dock också just enkelheten i framförandet som ger föreställningen en verklig nerv.

– Avsaknaden av gestaltning ger ordet en väldig kraft. Det sätter fokus på ordet och det passar ju utmärkt i en iscensättning som handlar just om ordet och om sanningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer