Sven Melander pratar våldtäktskultur Foto: https://www.facebook.com/thesvenmelander/

”Folk säger att jag ska suga kroppsdelar och dö”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Melander sa i en video på internet att ”män våldtar”. Det handlade om artisten Zara Larsson. Nu är skådespelaren överväldigad av responsen. ”Folk säger att jag ska suga deras kroppsdelar och sedan dö. Det är en så rolig händelseföljd”, säger han.

Sven Melander videobloggar sedan en tid tillbaka. I korta, klippta inlägg utvärderar han till exempel Brexit och Pokémon Go. På måndagsförmiddagen var sångerskan Zara Larsson föremål för Melanders spaning.

– Det är en fullständig gåta att en oroväckande stor del av svenska män kastar sig över Zara Larsson. Som om det inte finns något annat att bli förbannad över, säger han i videon.

– Männen hamnar på fel sida, på våldtäktsmännens sida. Det är ju män som våldtar och vi borde titta på det. Vad kan vi göra åt det? Inte är det Zara Larsson som är problemet. Det är ju vi.

Dör gärna på naturlig väg

Något dygn senare har videon 2,6 miljoner visningar på Facebook. Sven Melander är överväldigad.

– Haha, det ringer från alla håll och kanter. Mycket respons, över nittio procent är positiva reaktioner, säger produktionsbolaget jag jobbar med, och så är det några som vill att jag ska dö. Och det ska jag ju, men gärna på naturlig väg, säger han, och specificerar:

– De flesta framför att jag är dum i huvet – inte begriper det eller det. Några blandar in muslimer också men jag förstår inte riktigt den kopplingen. Sedan vill några att jag ska suga deras kroppsdelar och dö. Jag tycker att det är en så rolig händelseföljd. Jag föredrar i så fall att se Neapel och sedan dö.

”Extremt strutsbeteende”

Det hela är väldigt sorgligt, tycker Sven Melander.

– Det sägs att ”det är inte jag”, ”jag har aldrig våldtagit någon – jag är en ärlig människa”. Jag talar om ett strukturellt förtryck här, inbyggt i mansrollen. Man kan tycka saker om min mentala status, eller att jag borde dö, men det handlar om att vi tafsar på flickor och kallar dem för horor. Hur i helvete kan man vägra att se det? Tycka att några kan lagföras och sedan är allt annat kanon? Det är ett extremt strutsbeteende, och sticker man huvet i marken blir man ändå knullad i röven.

Varför får du så mycket uppmärksamhet för att du säger det här?

– Av flera orsaker. Det handlar om kändisskapet förstås. Jag har å ena sidan ett ganska positivt kändisskap. Jag är den roliga som verkar snäll, han som är fulla Berra, och så är jag den lite halvprimitiva grabb-grabbiga. Kanske att folk förväxlar mitt privata jag med den senare och så stiger det nu en svan ur denna fula ankunge.

”Mår illa av det”

Har du någon gång tidigare blivit ombedd att suga kroppsdelar och dö?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Eller en gång när jag arbetade som journalist och skrev en artikel i Aftonbladet som handlade om en dansk filmskapare, fick jag ett brev med bajs.

Hur tror du att det hade varit om du fått sådan här respons tidigare genom livet?

– Fyfan alltså. Jag hade inte pallat en vecka. När debatten om det här med Åsa Linderborg var som störst, då led jag något fruktansvärt. Skyddad adress för att man utnyttjar sin grundlagstadgade rätt att uttrycka åsikter. Kloka sådana också. Jag mår illa av det. Begriper inte hur vissa kvinnor över huvud taget pallar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.