Dokumentärfilmaren Folke Rydén. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Folke Rydén dubbelt prisad i USA

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmaren kammade hem två guld. Det ena för dokumentären ”Afrika med bruten nacke”, och det andra för den politiska dokumentärfilmen ”Från Clinton till Clinton”.

”Det är fantastiskt hedrande att vinna första pris i just USA med en film om det amerikanska presidentvalet. I 24 år har jag och fotografen Dan Jåma följt samma amerikanske väljare. Det gav oss en unik möjlighet att skildra senaste presidentvalet ur ett annorlunda perspektiv. Filmen ger bakgrund och förståelse till en hel del av den polarisering vi ser i USA just nu”, säger Folke Rydén i ett pressmeddelande om vinsten och tillägger:

”Dessutom är det extra roligt att även vår film om eldsjälen Claes Hultling också vunnit första pris i sin kategori.”

Enligt juryn prisas Folke Rydén för ”exceptionella dokumentärer som – genom djup och berättarkonst – har väckt såväl publikens som juryns uppmärksamhet och respekt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.