Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsminister Mats Persson (L) om satsningen. Foto: Oscar Fries och Jörgen Söderström/SVT.

Folkhögskolor får 100 miljoner extra i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Hundra miljoner kronor. Så mycket extra ska folkhögskolorna få årligen, enligt regeringens höstbudget.

– Det är tacksamt, vi behöver mer pengar, säger Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnö Nordens folkhögskola.

Många av landets folkhögskolor har en ansträngd ekonomi, och flera har fått ställa in kurser och säga upp personal, enligt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation. Nu föreslår regeringen att folkhögskolorna ska tilldelas hundra miljoner extra årligen, från och med 2024.

– Vi vill se till att fler människor kan ställa om mitt i livet och att fler kan utbilda sig till jobb i välfärden, som undersköterska, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

”Stora sår att ta igen”

Mats Lundborg är rektor på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och han menar att stödet är bra, men inte tillräckligt.

– Det är tacksamt, vi behöver mer pengar. Men 100 miljoner är väldigt lite i sammanhanget. Det är stora sår att ta igen, säger Mats Lundborg.

Även Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, anser att det skulle behövas mer pengar till folkhögskolorna.

– Det är jättekul att regeringen ser att folkhögskolor är en viktig del av det svenska utbildningslandskapet, men samtidigt så är jag besviken att tillskottet är så pass begränsat, säger han.

Ekonomiskt svårt efter slopat pandemistöd

Under pandemin sköt den dåvarande regeringen in en halv miljard kronor till Folkbildningsrådet som portionerade ut stödet till både folkhögskolorna och studieförbund. Inför 2023 slopades pandemistödet och det gjorde att flera folkhögskolor fick det ekonomiskt svårt.

– Vi har sett att många folkhögskolor har det tufft ekonomiskt, och det är klart att vi i det här läget vill bygga ut utbildningen. Utbildning är viktigt och inte minst under lågkonjunktur, säger Mats Persson (L), utbildningsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.