Överraskningen och chocken var stor när Per Oscarsson klädde av sig och höll en föreläsning om sexualkunskap i Hylands hörna 1966.
Till sist stod han där i bara kalsongerna med orden ”Så här ser Oscarsson ut naken. Ser ni det inte är det för att ni inte vill se.”
Till synes var han orubbligt säker på scenen, men i själva verket plågades Per Oscarsson av en scenskräck som under långa perioder tvingade honom bort från teatern.
Karaktärsroller
Teatern hade Oscarsson sökt sig till redan som 17-åring, när han förfalskade sin styvmors namnteckning för att komma in vid Dramatens elevskola. Sedan dess var scenen och filmen hans främsta längtan.
Per Oscarssons gärning saknar sannerligen inte karaktärsroller, även klassiska sådana som ”Hamlet”, ”Skuggan av Mart” och i SVT:s dramaserie ”Herr von Hancken”. Ändå var det i storsatsningar som Göta kanal och Polisen i Strömstad som Per Oscarsson fick kontakt med den stora publiken. Även den enklaste dialog kunde plötsligt bli oförutsägbar och spännande när Oscarssons ofta återhållet nervösa rollfigurer fanns med.
Folkkär
-Folkkär – det tyckte jag lät som det inte fanns någon dynamik i, men så är det inte. Det är att underskatta människor, sade Oscarsson i en SVT-intervju.
Och folkkär blev Per Oscarsson, bland annat genom flera roller i SVT:s julkalendrar, rollen som Borka i Ronja Rövardotter och den älskade julfilmen ”Kan du vissla Johanna”. Bland de sista karaktärerna som Oscarsson gjorde var Lisbeth Salanders förmyndare i Millenium-filmerna.
Under sin långa karriär medverkade Per Oscarsson i över 120 filmer och ett stort antal tv-filmer, teaterpjäser och julkalendrar.
Roland Zuiderveld
roland.zuiderveld@svt.se
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se