Folkkär poet förgiftades av lusmedel – 100 år sedan Dan Andersson dog

Uppdaterad
Publicerad

Onsdag 16 september uppmärksammas poeten Dan Anderssons förtida död. När han var 32 år gammal förgiftades han av cyanvätegas som använts för att utrota vägglöss på hotellet där han bodde.

Många artister, från Moneybrother till Staffan Hellstrand och flera dansband, har tonsatt Dan Anderssons dikter eller gjort låtar om hans korta men dramatiska liv. Ett exempel är Joakim Thåströms ”Om Black Jim” och Hootenanny Singers svensktoppsklassiker ”Jag väntar vid min mila”, som gjort Dan Anderssons poesi spridd och folklig.

– Om Dan Andersson hade levt idag så hade han förmodligen stått på en scen med en gitarr, säger författaren Göran Greider.

Hans tragiska död, en slags rockstjärnedöd, gjorde Dan Andersson mytisk och parkerade honom i den svenska folksjälen över en natt, fastslår Göran Greider. Han är aktuell med sin andra bok om Dan Andersson: ”Hon vars hjärta var som mitt”.

Romeo och Julia-berättelse

Boken handlar om kärlekshistorien med överklassflickan Märta Larsson. På grund av klasskillnaden fick Märta Larsson och Dan Andersson träffas i smyg i ett konstnärskollektiv på Styckjunkargatan strax bakom Stureplan. En tragisk Romeo och Julia-historia, som framkommer i parets passionerade kärleksbrev som Göran Greider samlat i sin bok.

– Dan Andersson var ofta förtvivlad över att han var så jäkla fattig, men han försökte hålla hoppet uppe. Det är hemskt att klasskillnaden var så avgörande i människors liv, säger han.

Och död, kan tilläggas. För om inte vägglöss hade varit en utbredd plåga i fattiga bostäder, och om det hade vädrats lite bättre i det där klaustrofobiska hotellrummet, så hade Dan Andersson inte behövt dö så ung, den där natten till 16 september 1920. Tidskriften Essä ägnar sitt senaste nummer åt att gå på djupet kring dödsorsaken, och Dan Andersson-veckan, som vanligen firas i Dalarna där poeten växte upp, har på grund av corona flyttat online i år.

Vägglushotellet rivet

Planerade stadsvandringar till Dan Anderssons vattenhål i Stockholm har ställts in på grund av pandemin. Men den som har vägarna förbi det hemliga kärleksnästet i krysset Riddargatan-Styckjunkargatan på Östermalm, eller Bryggargatan 5 bakom Centralstationen där han dog, kan ju passa på att ägna poeten en tanke. Där har även Dan Andersson sällskapet satt upp en bronsplakett till hans minne. Hotell Hellman finns dock inte kvar idag, det revs på 1960-talet och ersattes av kontorshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.