Professor Jan-Öjvind Swahn mottar 8.e storleken i serafimeordensrband för folkbildande insatser inom etnologi och gastronomi, 2010. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn är död

Den folkkäre folklivsforskaren och programledaren Jan-Öjvind Swahn har avlidit, bekräftar hans förläggare för Kulturnyheterna.

Folkbildare, författare och Lundaprofil: Jan-Öjvind Swahn är död.

I sitt yrkesliv var Swahn verksam inom folklivsforskning och folkbildning. Han var professor emeritus i folkloristik vid Lunds Universitet och har skrivit en lång rad böcker om svensk folktro och tradition, bland annat ”Trollen, deras liv, land och legender” (1984) och ”Svenska traditioner” (2007). Den sistnämnda blev ett av Swahns mest uppmärksammade verk, och har översatts till engelska, tyska, franska och spanska.

Outtröttlig folkbildare

Margot Henrikson är förläggare på Jan-Öjvinds förlag Ordalaget, och beskriver en outröttlig folkbildare som nu har gått ur tiden.

– Vi talades vid för bara tio dagar sen, då han pratade om sin nya bok. Han arbetade in i det sista, en verklig arbetsmänniska, säger hon till Kulturnyheterna.

– Han hade alltid läsaren framför sig när han skrev, och hade en säregen förmåga att tala direkt till läsaren även om svåra ämnen, fortsätter hon.

Känd tv-profil

I svensk offentlighet var Jan-Öjvind Swahn ett känt ansikte från 60-talet och framåt, bland annat i SVT:s underhållningsprogram ”Skäggen” från 1963 och som programledare i ”Fråga Lund” och ”Kvitt eller dubbelt”.

Jan-Öjvind var även invald i Gastronomiska akademien, skrev flitigt om mat och mattraditioner och programledde tillsammans med Edward Blom ”Edward Bloms gästabud” i TV8 2009.

Jan-Öjvind Swahn blev 90 år gammal. Hans sista verk blev ”Mordängel i prästkappa”, en bok om svensk mordhistoria, som utkommer i maj.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer