Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Claes Fellbom berätta om arbetet med att regissera operan Aida på Wermland Opera i en intervju med SVT Värmland 22 februari 2023. Foto: SVT

Folkoperans grundare är död

Uppdaterad
Publicerad

Folkoperans grundare och tidigare konstnärlige ledare Claes Fellbom har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 81 år.

Fellbom grundade Folkoperan 1976 tillsammans med bland andra dirigenten Kerstin Nerbe och hade rollen som teaterns konstnärliga chef till och med 2007.

Han regisserade många av Folkoperans uppsättningar som exempelvis "Aida", "Turandot", "Trollflöjten", "Hoffmans äventyr" och "Otello" varav ett flertal gästspelade utomlands.

"Claes Fellboms betydelse för operakonstens utveckling kan inte överskattas. Han var en banbrytande regissör med en mycket stark röst, en visionär och folkbildare. En sann entreprenör och förnyare som brann för att tillgängliggöra operakonsten", säger Tobias Theorell, Folkoperans nuvarande konstnärlige chef, i ett pressmeddelande.

2007 utsågs Fellbom till professor i dramatisk gestaltning på Operahögskolan i Stockholm och blev därefter författare på heltid. Men så sent som våren 2023 regisserade han Giuseppe Verdis ”Aida” på Wermland Opera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.