-Jag var van vid stora färggranna bokstäver. Här hade man plötsligt en enkel stencil, säger Steve Lazarides om Banksys verk. Foto: SVT Nyheter

Före detta agenten: ”Jag älskade Banksys verk från första stund”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska galleristen Steve Lazarides var Banksys agent i elva år.

– Jag fick i uppdrag att måla hans porträtt eftersom jag kände folk i den världen, det var så det började, säger Steve Lazarides till SVT:s Morgonstudion.

Steve Lazarides växte upp i Bristol och var en del av stadens graffitikollektiv redan innan Banksy hade börjat.

– Innan jag blev hans agent dokumenterade jag hans arbete, säger Steve Lazarides till SVT:s Morgonstudion.

”En enkel stencil”

Lazarides beskriver att det var enkelheten i Banksys verk han fastnade för.

– Jag älskade hans verk från första början. Jag var van vid stora färggranna bokstäver. Här hade man plötsligt en enkel stencil, säger han.

Enligt Lazarides kan en stor graffitimålning ta allt från flera timmar till ett par dagar att färdigställa. Men eftersom Banksy använde sig av stenciler kunde han vara väldigt produktiv och sätta upp nya verk fort.

Banksy är på sin hemsida tydlig med att han inte längre har några kopplingar till Lazarides:

”Banksy finns inte på Facebook eller Twitter och företräds inte av Steve Lazarides eller något kommersiellt galleri.” Konstnären har även varit kritisk till att gallerier som ställer ut hans konst tar inträde. ”Jag tar inte betalt av folk som ska se min konst”, skrev han angående en utställning i Ryssland 2018.

Hör Steve Lazarides berätta mer om Banksys verk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.