Före detta anställd stämmer Arkitekturmuseet

Uppdaterad
Publicerad

På Arkitekturmuseet i Stockholm har 17 personer slutat varav åtta sagt upp sig under dom senaste två åren, sedan en ny chef tillträtt. Nu har museet stämts av en före detta anställd vars tjänst dragits in för att ersättas med en annan.

Arkitekturmuseet har angett arbetsbrist som skäl för uppsägning, något som Lisen Garback starkt bestrider

– Det började när jag var på föräldraledighet. Jag hade kontinuerligt haft kontakt med museet och så fick jag en inbjudan till en arbetsmiljödag tidigt i höstas. Jag tackade ja, eftersom detta är något som intresserar mig. Men sedan fick jag ett samtal från museet som sa att jag inte var välkommen, att inga föräldralediga var välkomna, säger Lisen Gorback.

”Jag platsade inte”

Garback reagerade på detta och bestämde möte med sin nya enhetschef för att prata om framtiden.

– På det enskilda mötet fick jag reda på att jag inte platsade i den nya organisationen

Efter fyra år på Arkitekturmuseet och mitt under föräldraledigheten får hon alltså veta att hon inte längre passar in.

Arkitekturmuseet fick för två år sen ett nytt uppdrag . Utöver arkitektur skulle man nu även spegla design och formgivning. En ny chef anställdes – Lena Rahoult – som hade bakgrund som textildesigner.

Under hennes tid har personal bytts ut och tjänster gjorts om eller försvunnit.

Andra uppgifter i nya tjänsten

Lisen Gorbacks kommunikationstjänst drogs in och ersattes av en ny.

– Den tidigare tjänsten var mer riktad mot marknadskommunikation. Det handlade om formgivning och att ta fram broschyrer och annonser. Men med det utökade uppdraget med ett större område som vi ska omfatta med därmed för kommunikationskanaler. Då är det ett strategiskt arbetssätt som behövs och det är det som vi tillgodoser med den nya tjänsten, säger Anneli Strömberg, chef publika enheten Arkitekturmuseet.

Erbjöds vidareutbilda sig

Lisen Garback erbjöd sig att under sin föräldraledighet gå någon utbildning – men avvisades av arbetsgivaren.

Stämningen bland de anställda är minst sagt infekterad. En medarbetarundersökning som gjordes i november förra året visar att det psykiska ock sociala miljön blivit sämre och ligger under vad som anses vara acceptabelt.

Cirka hälften – 17 personer har slutat på museet . Åtta har sagt upp sig.

”En osäkerhet inom personalen”

Så här beskriver några anställda som vill vara anonyma situationen:

”Den nya museiechefens ledarstil präglas av en skrämmande okunskap inom viktiga områden kombinerat med en ledarstil som i sin sämsta form kan karaktäriseras som ren mobbning”

”Ledningen har inte klarat av att kommunicera förändringarna vare sig internt eller externt. Det skapar en osäkerhet bland personalen. Många har valt att säga upp sig – andra får sparken”

”Min känsla är att det här handlar om en arbetsplats som fått en nny chef som är osäker och vill forma sitt eget lag”

Facket och museet oenliga

Vad gäller Lisen Garback slutade förhandlingarna mellan museet och facket i oenlighet.

– Vi ansåg inte att museet kunde hänvisa till arbetsbrist. Vi tyckte inte att det var sådana förändringar i de arbetsuppgifter som Lisen gjorde att det kunde ses som arbetsbrist. Hon borde ha blivit erbjuden de här arbetsuppgifterna, säger Christer Petersson, ombudsman på Fackförbundet ST.

Arkitekturmuseets chef Lena Rahoult är för tillfället på resa och har inte kunnat nås för en kommentar.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.