Foto: Skärmdump från twitter.

”Förespråkar inte tillsättning av chefer utifrån partifärg”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons pressekreterade svarar nu på kritiken efter SD-toppen Patrik Ehns uttalanden till Kulturnyheterna.

“På förekommen anledning vill jag förtydliga att SD inte förespråkar tillsättande av chefer inom kultursektorn utifrån partifärg.”, skriver Linus Bylund på twitter.

Han får svar av Patrik Ehn: “Jag håller med. Självklart ska partifärgen inte ha någon betydelse, däremot rätt värderingar, rätt vilja och rätt förmåga.”

SD

“Har inte tagit ställning till Ungerns kulturpolitik”

I en intervju med Kulturnyheterna höll Patrik Ehn fram Ungern som ett gott politiskt exempel, med “tydliga politiska mål om att värna den nationella identiteten”. 

– De arbetar väldigt medvetet med detta, så medvetet att vissa verksamhetschefer får sluta om de inte vill arbeta efter de politiska målen, sa han.

Ungerns hårda politiska styrning av kulturlivet har fått stark kritik runtom i Europa, och Patrik Ehns uttalanden har väckt reaktioner . Kulturnyheterna har sökt SD:s partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar under dagen, men han har inte haft möjlighet att kommentera. I stället får vi ett skriftligt svar från pressekreteraren Linus Bylund.

“Lokalpolitiker i regioner och kommuner företräder inte Sverigedemokraterna i utrikespolitiska frågor. Partiet har inte tagit ställning till just Ungerns kulturpolitik. Avseende detaljstyrning av kulturpolitiken så är det ingenting som partiet förespråkar eller avser genomföra i Sverige i framtiden. Vi tycker givetvis inte att verksamhetschefer ska tillsättas utifrån partipolitiska meriter.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD

Mer i ämnet