Foto: Skrämdump Riksteatern

Föreställning avbröts efter hån

Uppdaterad
Publicerad

En teater som handlar om homosexuella i nazisternas koncentrationsläger fick avbrytas under måndagen efter hån.

Under måndagen skulle den sista föreställningen av ”Männen med rosa triangel” spelas i Eslöv. Men skådespelarna tvingades avbryta föreställningen efter hån ifrån publiken. Det rapporterar DN Kultur.

Mattias Brunn, en av skådespelarna, skriver på sin Facebook att de tvingades avbryta föreställningen i Eslöv efter att han och hans medskådespelare fått motta ord som ”bög”, kräkljud och kommentarer om deras utseende från publiken.

Kunde inte fortsätta

”För första gången på 15 år bröt jag och kunde inte fortsätta”, skriver Brunn. Och fortsätter: ”Att prata om våld och tortyr, om brott mot mänskligheten, vi och dem, om utsatthet och naken sorg är utlämnande i sig. Men jag kan inte göra mig själv illa (eller de som lyssnade) genom ständiga underkännanden och kränkningar”.

Enligt Brunn fick skådespelarna stöd från andra i publiken men det räckte inte för att fortsätta.

Gjordes i samband med RFSL

Föreställningen i Eslöv var den sista på turnéen. ”Männen med rosa triangel” marknadsförs som en verklighetsbaserad berättelse om förföjelse och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Föreställningen gjordes i samarbete med RFSL.

ABK kommenterar

Nyheten om den avbrytna föreställningen har nått kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke som kommenterar det på sin Instagram med att ”vi som tror på alla människors lika värde har mycket att bevaka och kämpa för”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.