Foto: AP Bild

Förintelseförfattare får betala skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Misha Defonseca skrev i sina memoarer hur hon dödade en nazisoldat och blev uppfostrad av vargar. Men historien visade sig vara påhittad och nu måste hon betala skadestånd.

Misha Defonseca är kvinnan bakom den bästsäljande självbiografin om förintelsen. I den skriver hon hur hon blev uppfostrad av vargar och tvingades döda en nazisoldat för att överleva efter det att hennes föräldrar blivit bortförda under andra världskriget.

Boken med titeln: ”Misha: A memoire of the Holocaust years”, blev en succé och översattes till 18 språk när den utgavs 1997. Det gjordes även en fransk film utifrån hennes historia, kallad ”Survive avec les loups”.

Författaren hette egentligen något annat

Men det visade sig senare att hela hennes historia var påhittad. Misha Defonseca, hette egentligen Monica De Wael och kom från Belgien och var inte judinna.

Nu har en domare beslutat att Mischa Defonseca ska betala tillbaka pengarna hon tjänat på boken, ca 150 miljoner kronor, till sin förläggare. Trots att hon själv hävdar att hon trodde att berättelsen var sann när den publicerades, det skriver the Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.