Förlaget Simon & Schuster stoppade utgivningen av senatorn Josh Hawleys bok. Foto: Greg Nash / EPA

Författare uppmanar förlag att bojkotta böcker skrivna av Trumps medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Över femhundra amerikanska författare och andra verksamma i litteraturbranschen har undertecknat ett brev som uppmanar amerikanska förlag att inte skriva bokkontrakt med medlemmar ur Trumpadministrationen, rapporterar The Guardian. ”De som möjliggjorde, utfärdade och tystade ner brott mot det amerikanska folket bör inte belönas av förlagen”, skriver de i brevet.

Brevet har sammanställts av den amerikanska författaren Barry Lyga och hittills har över femhundra personer i bokbranschen skrivit under brevet, som har rubriken ”Inga bokkontrakt för förrädare”. Bland dem som skrivit under syns bland andra Celeste Ng som skrivit bästsäljaren Små eldar överallt, Holly Black som skrivit fantasybokserien Spiderwick och Star Wars-författaren Chuck Wendig.

I brevet står det att ”ingen deltagare i en administration som burar in barn, utför ofrivilliga operationer på fängslade kvinnor och de som har hånat vetenskapen medan miljoner smittades av ett dödligt virus, borde belönas med ett stort bokkontrakt”. Det står också att ”ingen som uppmuntrade, uppviglade eller på annat sätt stödde kuppförsöket den 6 januari 2021 borde få sina filosofier spridda genom våra älskade förlag”.

”Försvagar yttrandefriheten”

Frågan om hur amerikanska förlag ska hantera böcker av politiker som försökt påverka valresultatet har blivit aktuell efter att det amerikanska förlaget Simon & Schuster stoppade utgivningen av senatorn Josh Hawleys bok The tyranny of big tech. Detta skedde efter att han anklagats för att ha eldat på stormningen av den amerikanska kongressen.

America’s National Coalition Against Censorship menar att förlagets avtalshävning med Hawley försvagar yttrandefriheten.

– Det är avgörande att förläggarna står för sitt beslut att publicera, även om de är starkt oense med något som författaren har sagt, sade yttrandefrihetsorganisationen till The Guardian.

”Till dem som tycker att detta är censur kan jag bara säga detta. Om det första tillägget garanterar bokavtal, så finns det några förlag som refuserat mina böcker som nu är skyldiga mig pengar.”, skriver författaren Barry Lyga på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer