Carl-Henning Wijkmark prisades med Augustpriset 2007 för sin roman Stundande natten. Foto: Anders Wiklund/TT

Författaren Carl-Henning Wijkmark är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Carl-Henning Wijkmark har avlidit. Det meddelar förlaget Norstedts till TT. Han blev 85 år.

Carl-Henning Wijkmark föddes 1934 i Stockholm. Han arbetade som lärare på Stockholms universitet och vid Statens biblioteksskola innan han debuterade skönlitterärt 1972 med romanen Jägarna på Karinhall, en roman som utspelar sig på Herman Görings landställe.

Han har uppmärksammats både internationellt och i Sverige. 2007 fick Augustpriset för romanen Stundande natten.

Europeiskt perspektiv

Wijkmarks förlag Norstedts beskriver ett författarskap med ett europeiskt perspektiv. I romanen Sista dagar berättar han om ett attentat mot Frankrikes president de Gaulle och i Dacapo speglar han omvälvningarna i Europa 1989.

Carl-Henning Wijkmark var under långa perioder bosatt i Tyskland och Frankrike och han arbetade också som översättare. Han har bland annat översatt filosofen Friedrich Nietzsche.

Han sista roman är Vi ses igen i nästa dröm från 2013.

”En viktig plats i svensk litteratur”

”Att författaren Carl-Henning Wijkmark kommer att åtnjuta en viktig plats i svensk litteratur är styrkt bortom alla rimliga tvivel”, skriver förläggaren Håkan Bravinger.

Han skriver också att de sedan länge planerat att ses för att fira författarens födelsedag och det långvariga samarbetet, ett möte som aldrig blev av.

”Nu blir det enda rätta att gå själv till Operabaren och att ta med en av hans böcker. Det finns många att välja på och det ryms så mycket i var och en av dem.”

Carl-Henning Wijkmark dog den 4 september. Han blev 85 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.