Cecilia Lindqvist med det kinesiska stränginstrumentet Qin. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT

Författaren Cecilia Lindqvist är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och sinologen Cecilia Lindqvist är död, bekräftar familjen för Dagens Nyheter. Hon anses vara en av Sveriges främsta Kinakännare, och har bland annat skrivit böckerna Tecknens rike från 1989 och Qin från 2006 – för vilka hon belönades med Augustpriset.

Hon föddes 1932 i Lund och studerade bland annat kinesiska, litteraturvetenskap och konsthistoria. 1959 reste hon till Peking för att studera, ihop med sin dåvarande make, författaren Sven Lindqvist.

– Hon blev förälskad i den kinesiska kulturen, inte i kommunistpartiet, och hon började spela qin vid Forskningsinstitutet för qin, säger dottern Klara Norman.

I flera decennier skrev hon om Kinas kultur, språk och samhälle. 2003 utnämndes hon till gästprofessor vid Beijing University of Language. Hon har också skrivit Resa med Aron – utifrån en resa med sin son – en skildring av Latinamerika utifrån en treårings synvinkel.

Cecilia Lindqvist avled efter en tids hälsoproblem, 89 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.