Chinua Achebe. Foto: Ap/Scanpix

Författaren Chinua Achebe död

Uppdaterad
Publicerad

Mannen bakom klassikern ”Allt går sönder” tippades alltid som nobelprisvinnare. Nu har han avlidit.

Beskedet att Chinua Achebe har avlidit kom från hans förläggare på fredagen.

År 1958 gav Achebe ut sin roman ”Allt går sönder” (originaltitel: ”Things fall apart”), som snart skulle komma att ses som en av 1900-talets stora klassiker. Boken skildrar ett folk som lever i sydöstra Nigeria på sent 1800-tal och hur deras samhälle går sönder i samband med kolonialiseringen och de kristna missionärernas ankomst.

”Allt går sönder” har översatts till över 50 språk och sålts i minst åtta miljoner exemplar, enligt brittiska The Mirror. Achebe brukar beskrivas som en pionjär eftersom den vällästa romanen ses som det första stora verket inom modern afrikansk fiktion. Han såg också sig själv som en politisk författare.

Från barnböcker till politik

Achebe har gett ut fyra romaner utöver den mest kända, ett stort antal noveller, politiska kommentarer, barnböcker och dikter. Förra året kom hans självbiografi ”There Was A Country: A Personal History of Biafra”, som anses vara lika mycket en berättelse om författaren själv som om Nigerias historia.

Chinua Achebe föddes år 1930 i södra Nigeria, med en pappa som var lärare i en missionsskola. Achebe utbildade sig på universitetet och började därefter jobba med radio. Han har hunnit vara diplomat och lärare, men mest känd är han som romanförfattare, poet och ganska kontroversiell litteraturkritiker.

Ständigt Nobelpris-tippad

Varje år när det är dags för Nobelpriset i litteratur brukar Chinua Achebe komma på tal, men han har aldrig blivit utsedd till pristagare. Han har dock vunnit ett flertal andra litteraturpriser.

Efter en bilolycka som gjorde honom rullstolsburen, flyttade Chinua Achebe 1990 från Nigeria till USA. Där har han bland annat undervisat på Brown University, skriver The Mirror. Chinua Achebe blev 82 år gammal.

Titta på ett tv-reportage med Chinua Achebe genom att klicka på miniatyren till höger. Det sändes i SVT-programmet Babel 2008. Reporter i inslaget är Johar Bendjelloul. Klippning av Katja Hugo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.