Författaren Kristina Lugn är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn är död, bekräftar familjen för Expressen. Hon blev 71 år gammal.

Nu har ledamoten på stol nummer 14 i Svenska Akademien gått ur tiden, 71 år gammal.

– Hon var en helt enastående och ojämförlig person och författare. Det var alltid ett äventyr att tala med henne. Vi talade tätt och kommunicerade mycket hela tiden, även om vi inte hade känt varandra så länge, säger Mats Malm, som tog över som ständig sekreterare i Svenska Akademien i juni förra året, till TT.

Kulturminister Amanda Lind (MP) skriver på Twitter:

”Nåtts av beskedet att Kristina Lugn gått bort. En stor poet och dramatiker, med ord som nådde in. Otroligt ledsamt att höra, mina tankar är med hennes nära.”

Genombrottet 1983

Efter uppväxten i Skövde och Vallentuna, med fadern Robert Lugn, generalmajor och modern Brita-Stina Lugn, lektor, väntade studier i Uppsala. Samma år som Kristina Lugn tog sin magisterexamen, 1972, gav hon även ut sitt första verk, diktsamlingen ”Om jag inte”.

Genombrottet kom i verket från 1983 – ”Bekantskap önskas med äldre bildad herre”. En diktsamling som skildrade längtan, ångest och självironi hos den som söker kärlek i en kontaktannons. Därefter skapade hon en lång rad dramatiska verk och pjäser, musiktexter och medieproduktioner.

– Hon skrev utifrån erfarenheter. Man kan säga att om man läser hennes lyrik är det om sex och ångestdämpande mediciner, vardagshändelser, allt vi hör och ser och väldigt fritt. Den typen av dialoger gör hon ju också som dramatiker, väldigt fria och öppna dialoger,  säger Ingrid Elam, litteraturkritiker till SVT Nyheter.

”Ett haveri i galaklänning”

1997 blev Kristina Lugn konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, efter vännen och skådespelaren Allan Edwalls död. Där sattes flera av hennes pjäser upp, så väl som på Dramaten.

Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet belönades hon med flera priser, som ”Ferlinpriset”, ”Tage Danielsson-priset” och ”Bellmanpriset”. 2003 gav hon ut ”Hejdå, ha det så bra”, sin senaste diktsamling, och tre år senare valdes hon till ledamot av Svenska Akademien.

Hon inträdde på stol 14 efter Lars Gyllensten den 20 december 2006.

Kristina Lugn har hyllats för sitt sätt att oförblommerat vara mänsklig. Orsaken till att hon har blivit omtyckt, enligt henne själv? Ingen ville vara som henne.

– Det inger trygghet att se ett haveri gå omkring. Ett haveri i galaklänning. De tänker: kan hon klara det så kan jag också. När jag dör kommer människor att känna: kunde Kristina Lugn dö så kommer jag också kunna det, sade hon till Dagens Nyheter 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.