Författaren Kristoffer Leandoer Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Författaren Kristoffer Leandoer hoppar av Nobelkommittén

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén. Det skriver han i Svenska Dagbladet, och säger att anledningen är att förändringsarbetet inom Svenska Akademien och Nobelkommittén går för långsamt.

– Viljan att vara en borg utan insyn är inte riktigt bra för arbetet, säger Kristoffer Leandoer till Kulturnyheterna.

I november förra året blev det känt att Svenska Akademien utsett ett antal externa experter i syfte att hjälpa till med att utse Nobelpristagarna i litteratur. De som valdes in var kritikerna Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Henrik Petersen samt författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström.

Under måndagen kom beskedet att Kristoffer Leandoer lämnar sitt uppdrag. Det på grund av att förändringsarbetet som satts igång kring Svenska Akademien och Nobelkommittén går alltför långsamt, skriver han i ett uttalande i Svenska Dagbladet:

”Jag lämnar mitt arbete i Nobelkommittén för att jag varken har tålamod eller tid att vänta in resultatet av det förändringsarbete som satts igång: Akademien och jag har för olika tidsuppfattning, ett år är alldeles för lång tid i mitt liv och alldeles för kort i Akademiens.”

I en intervju med Kulturnytt i P1 betonar Leandoer att han hade velat se förändringar i processen med att ta fram Nobelpristagare, och att avhoppet är en kritik av kommittén.

– Blandkombinationen med de externa och interna kommittéledamöterna gör att man har helt olika tidsuppfattningar. Akademien kan tänka i 10 års cykler, men vi har bara ett år kvar. Jag anser att det inte alls räcker, säger Kristoffer Leandoer till Kulturnyheterna.

Har inte med Handke att göra

Kristoffer Leandoer betonar för Kulturnyheterna att hans avhopp inte har något med debatten kring valet av Peter Handke att göra. I Svenska Dagbladet skriver han: ”Mitt beslut är inte en värdering av hans författarskap, det är en värdering av mina möjligheter att göra ett meningsfullt arbete som extern ledamot av Nobelkommittén.”

På grund av att han undertecknat en sekretessförbindelse kan inte Kristoffer Leandoer gå in på närmare detaljer rörande sitt avhopp. I en intervju med TT kallar han förbindelsen för ”det dummaste jag gjort i hela mitt liv men jag kan inte ställa mig utanför den”.

Tycker du att sekretessavtalet är för hårt?

– Det kan vara så att viljan att vara en borg utan insyn inte är riktigt bra för arbetet. Man betalar ett högt pris för att stå där i oktober och komma med en överraskning. Andra stora priser är öppna med sina korta listor, man förlorar en överraskningseffekt men vinner något annat, säger Kristoffer Leandoer till Kulturnyheterna.

Vad förlorar man?

– Möjligheten att jobba öppet. Överhuvudtaget är det vad jag efterlyser, mer öppenhet i arbetet.

Uppdrag till 2020

Henrik Petersen, som också ingår som extern ledamot i Nobelkommittén, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han beklagar Kristoffer Leandoers beslut att lämna kommittén.

”Det enda jag kan säga är att jag beklagar att Leandoer hoppar av, för det är en person jag själv känner att jag haft väldigt givande litteratursamtal med.”

Nobelkommittén är den grupp inom Akademien som tar fram förslag på Nobelpristagare i litteratur och den består av akademiledamöterna Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro. Uppdraget för de externa ledamöterna sträcker sig i nuläget till och med 2020.

Det var Nobelstiftelsen som krävde en förnyad kommitté för att arbetet med prisutdelningen skulle kunna fortsätta. Tidigare i år lämnade akademiledamoten Horace Engdahl Nobelkommittén, efter att Nobelstiftelsen meddelat att inga ledamöter som varit förknippade med den kris som briserade inom Akademien hösten 2017 skulle vara med.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten låter, via stiftelsens presschef Mikael Östlund, meddela att han inte har några kommentarer gällande det inträffade och att frågan ligger på Svenska Akademiens bord.

Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.