Författaren Margareta Strömstedt är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Margareta Strömstedt har gått bort vid 91 års ålder, skriver sonen Niklas Strömstedt.

Margareta Strömstedt har jobbat som lärare, journalist, tv-producent och författare. Hon har bland annat givit ut barnböcker, vuxenromanerna ”Julstädningen och döden” och ”Församlingen” och skrivit en biografi över Astrid Lindgren, skriver hennes förlag Bonnier Carlsen.

Debuterade på 60-talet

Hon debuterade 1961 med sagoboken ”Fjärilar i klassen och andra sagor om mina vänner bland tomtarna”. Hennes stora genombrott kom med böckerna om Majken. Den första ”Majken, den nittonde december” publicerades 1982.

Sonen Niklas Strömstedt bekräftar dödsfallet på Instagram och har i och med det lagt upp en dikt av sin far, Bo Strömstedt.

Margareta Strömstedts senaste bok gavs ut 2013 och hade titeln ”Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte” och är självbiografisk.

I den berättar hon om uppbrotten både från den frikyrkliga uppväxten och hemmafrurollen som maka till Bo Strömstedt, då chefredaktör på Expressen, för att själv göra karriär.

Började som recensent

Hon föddes i Småland 1931 och inledde sin karriär som barnboksrecensent på Dagens Nyheter. Under 70-talet började hon som tv-producent och gjorde bland annat författardokumentärer.

Om vad som händer efter döden sa Margareta Strömstedt såhär till Svenska Dagbladet i samband med sin 80-årsdag:

– Jag har ingen aning. Men jag tänker ofta att det ska bli spännande att se. Och vet du vad jag också tänker? Jo, att det bästa med alltihop är att det inte är jag som bestämmer. Ingen kommer att säga att det är mitt fel om det blir dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.