Författaren Micael Dahlén: ”Det här är monster, men människor också”

Publicerad

Forskaren och författaren Micael Dahlén har intervjuat massmördare som Charles Manson och den verklige Hannibal Lector, för att skriva boken ”Monster”. Men han har fått betala ett högt pris.

Micael Dahlén var nyfiken på ondska, och varför vissa människor dras till den. Det är exempelvis ett känt fenomen att folk skriver beundrarbrev till mördare i fängelset. Dahlén bad att få träffa några av världens mest ökända mördare, och resultatet blev den relativt nyutgivna boken ”Monster”.

Anade inte vad som väntade
Boken är ute, men Micael Dahlén har inte kunnat gå vidare. Hans syn på ondska har förändrats under intervjuerna, och han har svårt att klippa banden, efter flera års relation med mördarna.

– Hade jag vetat att jag skulle komma så långt in i deras huvuden, och att de skulle komma så långt in i mitt huvud, då hade jag aldrig vågat ge mig i kast med det överhuvudtaget. Jag har enorma fjärilar i magen och jättesvårt att sova på nätterna just nu, säger han till Kulturnyheterna.

”Jag behöver få distansen”
Ett skäl till att ”monstren” finns kvar i Dahléns vardag, är att han får mail och fax från dem då och då. Han har svårt att bryta kontakten helt.

– Jag tycker det är jättesvårt. Enormt svårt. Det här är monster men människor också. Jag försöker att vara tydlig gentemot dem – att det är viktigt för mig att få perspektiv. Jag känner att jag verkligen behöver få distansen, komma upp till ytan och andas igen, säger Micael Dahlén.

Reporter: Petra Markgren Wangler
Webbredaktör: Rebecka Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer