Anders Ehnmark 1931-2019 Foto: Ingvar Svensson/TT

Författaren och journalisten Anders Ehnmark har avlidit

Publicerad

Författaren och journalisten Anders Ehnmark har gått bort, 87 år gammal. Det bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.
– Han hade ett så ljust sinne, ända till slutet, säger Annika Hagström, Anders Ehnmarks fru, till tidningen.

Journalist, författare och samhällsdebattör: Anders Ehnmark föddes 1931 i Linköping. Med reportageböcker, romaner, essäer och pjäser har han länge varit en framträdande intellektuell i den svenska kultur- och samhällsdebatten. 

Han var från 70-talet och många år framåt knuten till Expressen som kulturskribent, utrikeskorrespondent och kolumnist. I början av 70-talet skrev han för den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå.

Ehnmarks författarskap inleddes med utrikespolitiska rapporter, från bland annat från Angola. Hans debutbok Angola kom 1962. 

Anders Ehnmark tillbringade även mycket tid i Italien där han dokumenterade landets sociala rörelser och pågående strejker.

Samarbetade med Enquist

Anders Ehnmark samarbetade med sin fru, journalisten Annika Hagström i flera projekt, och hade ett nära samarbetade med dramatikern och författaren P-O Enquist. Ett samarbete som inleddes på 70-talet, och som mynnade ut i verken Chez Nous från 1976, Mannen på trottoaren från 1979 och Doktor Mabuses nya testamente från 1985.

2002 mottog Anders Ehnmark Övralidpriset med motiveringen: ”För att han med samtiden som brännglas lyst in i minnets och maktens hemliga rum.”  2010 mottog han även Svenska Akademiens essäpris.

2005 kom även hans Antonio Gramsci-essä om den italienska teoretikern, Stad i ljus. Sammanlagt genom åren kom han att skriva närmare 30-talet böcker.

1992 utnämndes Anders Ehnmark till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Han blev 87 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer