I sin nya roman ger Lena Andersson sin syn på vad som egentligen hände när Olof Palme sköts. Foto: Firat Celik/SVT

Författaren om nya Palme-boken: ”Skulle mycket väl kunna vara det som hände”

Uppdaterad
Publicerad

I Lena Anderssons bok ”Koryféerna – en konspirationsroman” närmar hon sig en lösning på Palmemordet genom fiktionen.

– Min tanke är inte en total fantasi, säger författaren och skribenten till Kulturnyheterna.

I sin nya roman ”Koryféerna” ger Lena Andersson sin syn på mordet på Olof Palme och den uppmärksammade mordutredningen, som hon tidigare kritiserat och ifrågasatt i flera publiceringar.

– Det finns ganska många omständigheter i boken som liknar, så visst, säger Lena Andersson.

”Det är inte total fantasi” 

I boken är det inte Olof Palme som efter ett biobesök skjuts till döds på öppen gata, utan nationen Thules främste statsman Carl Stjärne.

Handlingen följer journalisten Roger Lilja, som trettio år efter det ännu olösta mordet på Stjärne får i uppdrag att skriva ett reportage om dådet. Han kommer i kontakt med en jurist som påstår sig känna till det verkliga händelseförloppet och pekar bland annat ut partikamrater och högt uppsatta poliser som ytterst inblandade.   

- Min tanke är inte att det är en total fantasi, utan min avsikt är att det mycket väl skulle kunna vara det som hände, säger Lena Andersson.  

Tar upp synen på konspirationsteorier 

Lena Andersson beskriver boken som en lek med en genre och handlar om en mörkläggning och städning i efterhand. Den handlar även om hur vi ser på konspirationsteorier och förhåller oss till dem, menar hon.

Bör vi lyssna mer på konspirationsteorier?

– Man bör inte avfärda allt man känner igen som konspirationsteorier, man måste vara lite mer lyhörd för vad som egentligen sägs. Det blir konstigt om man tror att ingenting någonsin händer som är underligt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.