Thomas Anderberg. Foto: Atlas

Författaren Thomas Anderberg död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och kritikern Thomas Anderberg har avlidit.

Dagens Nyheter publicerade nyligen en text av Thomas Anderberg på sin kultursida, med rubriken ”Allt det vi inte blir”. I texten beskrev tidningens kritiker bland annat hur det känns när språket försvinner. Han tog avstamp i ett tungt besked: Han hade fått en tumör i hjärnan.

I dag skriver Dagens Nyheter att redaktionen har sorg, för han har gått bort.

Thomas Anderberg föddes 1956. Han var författare, professor i filosofi vid Uppsala universitet och kritiker i genrerna musik och litteratur.

Anderberg gav ut romaner som ”Här ligger jag: en berättelse om överlevnad” och ”Alter ego”. Han låg också bakom fackböcker som ”Konsten att argumentera” och ”Den stora konstsvindeln – En Brillobok” samt essäböcker som ”Alla är kritiker”.

”Intellektuell i ordets bästa bemärkelse”

År 2000 belönades han med Anders och Veronica Öhmans litteraturpris, som delas ut av Svenska Akademien. Nio år senare blev han ledamot i Musikaliska akademien.

Bokförlaget Atlas skriver ut sin saknad såhär:

”Vi minns honom som en intellektuell i ordets bästa bemärkelse: med ett tättspunnet referensnät som sträckte sig från den klassiska musiken till den praktiska filosofin och med ett känsligt handlag med språket. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.